Antena 3 CNN Life Îi lăsăm sau nu pe copii să se uite la televizor?

Îi lăsăm sau nu pe copii să se uite la televizor?

În general, filmele sunt o modalitate perfectă de a ne relaxa și de a petrece timp alături de persoane dragi. Însă, când vine vorba de cunoscutele filme pentru copii, mulți părinți nu știu ce să aleagă. Unii părinți aleg să nu le permită deloc vizionarea unor astfel de filme pentru copii. Dacă nici tu nu știi ce să faci și cum să faci, noi te putem ajuta.

Filmele sunt folosite și ca instrumente educative. Mulți educatori,  profesori și terapeuți apelează la căi vizuale și auditive pentru a capta atenția celor mici și pentru a le transmite anumite învățăminte. Aceste filme pentru copii pot face exact același lucru. Dacă sunt alese cu atenție, ele ajută la dobândirea unor cunoștințe noi potrivit bebee.ro.

Astfel, ca părinte, poți apela și tu la aceste filme pentru copii pentru a-i implica și pe cei mici în activități de învățare, dar și de relaxare. Filmele le dezvoltă acestor spiritul critic, ei putând spune la final dacă le-a plăcut sau nu filmul respectiv. După vizionarea mai multor filme pentru copii, ei își vor putea alege un gen preferat: fantasy, acțiune, divertisment. De altfel, prin intermediul unor filme pentru copii ei își pot găsi noi hobby-uri; poate un anumit film promovează o idee sau o activitate (dansul, echitația, muzica) și copilul tău devine interesat de un anumit hobby. Anumite filme pentru copii sunt ecranizări ale unor cărți; dacă le va plăcea filmul, ei vor fi interesați și de cititul cărții. Și invers; dacă cel mic  îndrăgește o anumită carte, poți căuta ecranizarea acesteia pentru a-l obișnui cu aceste filme pentru copii. 

S-au făcut studii în școlile care apelau la filme în activitatea de învățare. Profesorii puteau alege să difuzeze filme, documentare și îi încurajau și pe elevi să se organizeze și să-și creeze propriul lor film pe diferite teme. În urma acestor activități, numărul elevilor interesați de audio-vizual, scris și literatură a crescut foarte mult, de la un procent de 29% până la 75%. 

Până vor ajunge cei mici pe băncile grădiniței sau școlii, părinții pot folosi aceste filme pentru copii chiar și de acasă. Pe lângă faptul că vei petrece timpul cu copiii tăi într-un mod relaxant și plăcut, cel mic va face și ceva educativ. 

Cum folosești aceste filme pentru copii dacă cei mici sunt..foarte mici? Dacă ai copilași cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, atunci desenele animate ar trebui să fie prima ta opțiune. Caută animații în categoriile de filme pentru copii și cu siguranță vei găsi multe titluri. Alege-le pe cele care să îi vorbească copilului despre lucruri simple, dar esențiale în primii săi ani de viață. Filme cu animăluțe, adaptările după poveștile clasice , filme cu cântecele, filme pentru copii cu final fericit sunt perfecte pentru această perioadă din viața lor. Filme pentru copii precum cele de la Disney sunt foarte frumoase și cu siguranță pot fi vizionate la orice vârstă, cu atât mai mult la o vârstă mică. Atenție însă, ei își pot pierde răbdarea destul de repede. Poți să alegi să difuzezi un film în mai multe zile la rând dacă cel mic se plictisește. 

Începând cu vârstele de 3-6 ani, copiii încep să urmărească mai atent ceea ce vizionează la televizor. Poți alege acum filme pentru copii cu o durată mai lungă. Tot în această perioadă de vârstă sunt recomandate filmele care povestesc și ilustrează anumite comportamente sociale. Caută acele filme pentru copii care ilustrează ce este bine și ce este rău, cum trebuie să se comporte copilul în public sau în cadrul evenimentelor mici de familie.

De la vârsta de 6 ani, copiii încep să își aleagă genurile preferate și îți vor cere filme pentru copii din categoria preferată de ei. Mai mult decât atât, ei pot să se uite la un film de mai multe ori dacă le place. De la această vârstă ei vor fi atenți la mai multe detalii cum ar fi trăsăturile personajelor, ceea ce fac ei și ceea ce îi caracterizează. 

Cu cât crește, cu atât copilul va fi mai fascinat de filme. De la 10 ani deja are formate preferințele, dar poate viziona filme din mai multe categorii. De la această vârstă, poți alege filme mai complexe, care tratează subiecte mai complicate. Poți să porți cu el discuții pe subiecte care țin de finețe și de atenție la detalii. Pune-l să îți povestească despre personaje, despre trăsăturile lor fizice și psihice. De la această vârstă, poți să îi prezinți variantele ecranizate ale cărților preferate și, de aici, o mulțime de discuții pot avea loc. Vedeți împreună filmul și discutați apoi despre diferențe, asemănări, dar și despre așteptările pe care le avea cel mic de la acest film. Puteți căuta filmulețe care să vă prezinte detalii din culise pentru a înțelege cum se face un film. 

O altă variantă educativă a filmelor pentru copii te ajută să îi pregătești și pentru școală, mai exact pentru orele de literatură. După ce a citit cărțile, poți viziona împreună cu cel mic ecranizările operelor clasice. Astfel, el va descoperi și variantele vizuale ale cărților și acest lucru îl va ajuta la reținerea informațiilor despre opera respectivă. 

După vârsta de 15 ani, poți face împreună cu copilul tău exerciții de scriere creativă. Puteți crea împreună un scenariu pe o temă aleasă. De asemenea, de la această vârstă a întrebărilor, poți aborda subiectele sensibile. Cu ajutorul filmelor educative poți aduce în discuție teme precum sexualitate, anxietatea, bullying-ul, relațiile romantice. Poți vorbi apoi despre aceste subiecte mai ușor decât dacă le-ai fi abordat pur și simplu.

Așadar, într-o lume în care tehnologia acaparează cât mai mulți tineri, învață să folosești asta în favoarea ta. Folosește cu încredere filmele pentru copii în procesul de învățare. Pe lângă faptul că vei petrece timp cu copilul tău, te vei asigura că rămâne cu anumite informații prețioase în urma vizionării acestora. 

 

Subiecte în articol: televizor copii
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept