Antena 3 CNN Actualitate Religie JOIA din Săptămâna Patimilor. Semnificația Sfintei Joi

JOIA din Săptămâna Patimilor. Semnificația Sfintei Joi

Sfanta si Marea Joi este o zi foarte importanta in istoria mantuirii, Biserica rememoreaza in aceasta zi: spalarea picioarelor apostolilor de catre Hristos, Cina Domneasca la care s-a instituit Taina Impartasaniei (Euharistia), rugaciunea din gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei ce voiau sa-l ucida. 

In aceasta zi, Biserica a hotarat citirea celor 12 Evanghelii la slujba deniei. Joia sfanta incepe cu amintirea faptului ca Mantuitorul Iisus a spalat, in semn de smerenie picioarele apostolilor Sai. De asemenea, tot astazi la ultima sa cina cu apostolii, numita si Cina cea de Taina a sarbatorit si a prefigurat Pastele crestin si a instituit Sfanta Taina a Euharistiei: "Luati, mancati, acesta este trupul Meu, care se frange pentru voi. Beti dintru aceasta toti, ca acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor". Dupa aceea Domnul a mers in Gradina Ghetsimani unde s-a rugat cu lacrimi de sange. Aici a fost predat de Iuda arhiereilor printr-un sarut in mijlocul noptii. Ghetsimani - (presa de masline) este acea gradina in Valea Chedronului din Ierusalim, aproape de M. Maslinilor. Aici venea adesea Iisus. Mt. 26, 36; Mc 14, 32; Lc 22, 39, In 18, 1. Bazilica din imagine inchide spre sud gradina. Ea a fost ridicata pe ruinele unei biserici bizantine construite de imparatul Teodosie in sec. IV si daramata de persi in sec.7. 

Bazilica a fost ridicata de arhitectul A. Barluzzi (1924) dupa planurile vechii biserici bizantine. In centrul bazilicii se pastreaza stanca agoniei lui Iisus. Traditia a pastrat si amintirea grotei unde a fost arestat Iisus-Grota Teascului. Aici in anul 1666, calugarii franciscani au amenajat o mica gradina in jurul bazilicii de care am amintit mai sus.Aceasta biserica numita si Biserica agoniei marcheaya faptul ca aici Iisus si-a petrecut ultimele ore inainte de a fi arestat. Biserica se afla in sudul gradinei Ghetsimani si a fost ridicata dupa planurile arhitectului A. Barluzzi (1924) pe locul unei foste biserici din sec 4 a imparatului Teodosie. Cupolele aurite ale bisericii au fost construite de tarul Alexandru al III-lea si dedicate sf. Maria Margdalena.

Slujba din Joia sfanta rememoreaza si momentul spalarii picioarelor apostolilor de catre Iisus, moment prin care Domnul a aratat sarcina tuturor care vor sa conduca: sa slujeasca lui Dumnezeu, slujind oamenilor, sa fie umili si constienti de locul pe care il au in fata lui Dumnezeu si a oamenilor. In Israel (si nu numai) se pastreaza in amintirea acestui eveniment al istoriei mantuirii, ceremonia Spalarii Picioarelor, cand se oficiaza pe scena ridicata in curtea Sfantului Mormant: 12 episcopi (ce-si iau fiecare cate un nume de apostol) stau pe niste perne, iar Patriarhul, ingenuncheat, asemenea Mantuitorului, le spala si le saruta cate un picior. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș