Antena 3 CNN Economic Se anunță noi scumpiri la alimente, din toamnă. Lactatele, cele mai mari creșteri de prețuri

Se anunță noi scumpiri la alimente, din toamnă. Lactatele, cele mai mari creșteri de prețuri

Nu doar electricitatea şi gazele se scumpesc, ci şi mâncarea. Din toamnă, ne aşteptăm la un nou val de creşteri de preţuri la alimentele de bază. Printre cele mai mari scumpiri vor fi la lactate, iar producătorii se tem că vor avea pierderi uriaşe, pentru că oamenii nu-şi vor mai permite să le cumpere produsele.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Tăvălugul scumpirilor, în România! Platim din ce în ce mai mult pentru produsele lactate. Comercianții anunță: prețurile vor crește din nou în toamnă.

Lactatele s-au scumpit deja cu 20%, de la începutul anului. Dar nici asa nu s-au acoperit costurile de producţie, care aproape că s-au dublat, în ultimele trei luni.

Materia primă se găseşte greu, s-au scumpit energia şi combustibilul, iar lipsa forţei de muncă întregeşte tabloul unei industrii aflate în criză. Fermierii vând la poarta fermei, la preţuri de nimic, laptele, pentru că nu-l pot procesa. Produsele din lapte se întorc în magazine la prețuri uriașe.

Din toamnă, prețurile s-ar putea dubla. Întreprinzătorii se tem că vor merge pe pierdere, pentru ca românii nu îşi pot permite să cumpere lactate mai scumpe. Astfel, pe rafturi sau în piețe găsim și mai puțină brânză, smântână și iaurt produse la noi în țară.

În acelasi timp, Guvernul Olandei are un fond de 25 de miliarde de euro pentru a-i convinge pe fermieri să reducă numărul de animale sau să renunțe cu totul la agricultură. Potrivit estimărilor, aproximativ 11.200 de crescători de animale ar trebui să-și închidă fermele, iar 17.600 să reducă numărul de animale din ferme. Aceasta ar fi oportunitatea Romaniei sa devina lider european pe piața europeană, însă clasa politica nu se implică.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"