Antena 3 CNN Life Știinţă O furtună geomagnetică de nivel G4 loveşte Pământul. Poate afecta comunicațiile şi rețelele electrice

O furtună geomagnetică de nivel G4 loveşte Pământul. Poate afecta comunicațiile şi rețelele electrice

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 15:07 17 Apr 2025 Modificat la 16:00 17 Apr 2025
O furtună geomagnetică de nivel G4 loveşte Pământul. Poate afecta comunicațiile şi rețelele electrice Marți, oficialii au emis o alertă de furtună geomagnetică puternică, după ce mai multe explozii solare au fost detectate duminică și au ajuns pe Pământ mai devreme decât se aștepta. Foto: Getty Images

O furtună geomagnetică de nivel G4 loveşte astăzi o parte a Europei şi America de Nord. Potrivit Centrului pentru Prognoza Meteo Spațială al Serviciului Național de Meteorologie din SUA, furtuna solară puternică a produs aurore colorate vizibile miercuri seara în mai multe zone ale Statelor Unite – inclusiv în regiuni sudice, unde astfel de fenomene sunt rare, scrie CNN.

Furtuna solară a atins nivelul 4 din 5

Inițial, marți, oficialii au emis o alertă de furtună geomagnetică puternică, după ce mai multe explozii solare (CMEs - ejecții coronale de masă) au fost detectate duminică și au ajuns pe Pământ mai devreme decât se aștepta. Miercuri, la ora 16:55, furtuna a fost confirmată la nivel G4 – sever, fiind una dintre cele mai intense manifestări din ultima perioadă.

O furtună geomagnetică severă, de nivel 4 (pe o scară de la 1 la 5), poate perturba comunicațiile, rețelele electrice și operațiunile sateliților, avertizează specialiștii.

Ce sunt ejecțiile coronale de masă

CMEs sunt nori masivi de plasmă și câmpuri magnetice care erup din atmosfera externă a Soarelui. Atunci când sunt îndreptați spre Pământ, aceștia pot declanșa furtuni geomagnetice ce tulbură câmpul magnetic al planetei.

Potrivit experților, condițiile de furtună geomagnetică – de la minore la puternice – vor continua până joi, ceea ce înseamnă că, dacă cerul este înnorat miercuri seara, aurorele ar putea fi vizibile și joi noaptea.

Activitatea solară este în plină ascensiune

Soarele se află în prezent în faza de maxim solar, vârful unui ciclu de activitate de 11 ani. Acest lucru duce la erupții solare și ejecții de masă din ce în ce mai intense, iar particulele încărcate care ajung la Pământ interacționează cu atmosfera, generând spectaculoasele lumini polare – aurora boreală în emisfera nordică și aurora australă în emisfera sudică.

În mai 2024, o furtună geomagnetică extremă (nivel 5) a oferit un spectacol rar chiar și în zone unde astfel de aurore nu sunt de obicei vizibile. Deși sistemele GPS au fost afectate temporar – inclusiv la fermierii care folosesc tehnologii de precizie, precum cei de la John Deere – rețelele electrice și sateliții au fost în general bine protejați.

Un alt episod de auroră boreală extinsă a avut loc în octombrie 2023, tot în urma unei furtuni solare de nivel 4.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole