Antena 3 CNN Coronavirus Simptomele COVID-19 s-au schimbat din cauza mutațiilor. Multe persoane nu realizează că sunt infectate și ajung în stare gravă la spital

Simptomele COVID-19 s-au schimbat din cauza mutațiilor. Multe persoane nu realizează că sunt infectate și ajung în stare gravă la spital

Medicii ne atenționează în privința mutațiilor virusului Sars-Cov-2, care sunt din ce în ce mai contagioase. Pacienții infectați dezvoltă simptome diferite față de cele cu care ne-am obișnuit până acum. Lipsa gustului şi a mirosului, cele mai frecvente simptome în rândul celor infectați, apar mai rar în variantele noi. Cel mai îngrijorător este că pacienții care ajung în stare gravă la spital, fără să acuze simptome respiratorii, descoperă că suferă de o afecțiune pulmonară identificată doar la computer tomograf.

de Cristina Ştefan    |   

Medicii avertizează că foarte mulți pacienții infectați cu SARS-COV-2 dezvoltă simptome diferite față de cele obișnuite. Lipsa gustului și a mirosului, cele mai frecvente simptome până acum, apar mai rar. În schimb febra este mult mai mare.

Și mai grav este că pacienții ajung în stare gravă la spital, fără să acuze simptome respiratorii, dar analizele arată o afectare pulmonară foarte mare care, de multe ori, nu poate fi depistată în urma unei radiografii obișnuite, ci doar în urma unui computer tomograf.

În plus, gradul de afectare pulmonară pe tomografia computerizată este în discrepanță cu valorile arătate de aparatele care indica saturația în oxigen.

Medicii atrag atenția că al treilea val a venit cu niște particularități ale cazurilor care se manifestă cu o afectare pulmonară destul de severă de la bun început, o simptomatologie de tip respirator atipică, în sensul că febra devine simptomul dominant, tusea mai puțin. 

De asemenea, doctorii spun că noile simptome atipice sunt cauzate, cel mai probabil, de tulpina din Marea Britanie. Îngrijorător este că mulți nu au cum sa-și dea seama dacă sunt sau nu infectați, având în vedere ca nu dezvoltă simptome comune, astfel încât stau acasă până ce starea de sănătate li se agravează grav. 

”Încă o dată se dovedește versatilitatea virusului SARS CoV-2. Cu siguranță modificările tabloului clinic simptomatologic al infecției COVID-19 sunt o consecință a apariției noilor tulpini, pentru că fiecare modificare a matricei genetice are expresii clinice diferite. Faptul că frisoanele care nu erau prezente sunt tot mai frecvente, că apar modificări ale senzoriului, mergând până la confuzarea pacienților vârstnici, că inapetența și tulburările digestive par să fie tot mai frecvente, că anosmia și ageuzia care erau înalt sugestive pentru COVID-19 nu mai sunt atât de frecvente, sunt consecințe ale mutațiilor genetice.  

Măsurarea saturației de oxigen rămâne esențială. Așa numita „happy hypoxia” era prezentă și înainte, dar se pare că este mult mai exprimată acum și într-adevăr, la valori ale saturației rezonabile, de fapt, modificările imagistice obținute prin CT sunt mai ample decât până acum”, a declarat Ion Ștefan, șef Secția de Boli Infecțioase Spitalul Militar Carol Davila, pentru Antena 3. 

Subiecte în articol: simptome coronavirus
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM