Antena 3 CNN Externe Spania acuză Marocul de agresiune şi şantaj, după ce peste 8.000 de migranţi au ajuns în enclava Ceuta

Spania acuză Marocul de agresiune şi şantaj, după ce peste 8.000 de migranţi au ajuns în enclava Ceuta

Începând de luni, peste 8.000 de potenţiali solicitanţi de azil, în mare majoritate marocani, au ajuns fără niciun obstacol în micul port spaniol pe fondul unei relaxări a controalelor la frontieră din partea Marocului.

de Alexandra Ionescu    |   

Acest val migratoriu inedit vine pe fondul unei crize diplomatice majore între Madrid şi Rabat, amplificată de la sosirea în Spania luna trecută, pentru îngrijiri medicale, a şefului Frontului Polisario, aflat pe lista neagră a Marocului.

Fluxul fără precedent al migranților veniți în ultimele zile în enclava Ceuta încordează relațiile dintre Spania și Maroc, dar riscă să provoace și o criză politică la Madrid.

Joi, guvernul spaniol, prin vocea ministrului Apărării, Margarita Robles, a acuzat Marocul de „agresiune” și „șantaj”. Potrivit ultimelor cifre oficiale, începând din 17 mai, în Ceuta au sosit deja peste 8.000 de migranți.

Acest aflux de migranți proveniți din Marocul vecin, a spus Margarita Robles, într-o declarație radiodifuzată, „este o agresiune la frontierele Spaniei, dar și la frontierele Uniunii Europene”.

Ea a acuzat Marocul de șantaj deoarece se folosește de copii. Nu este vorba de tineri de 16 sau 17 ani, spune dna Robles, dar Marocul a permis emigrarea copiilor de 7 și 8 ani, sfidând astfel normele de drept internațional.

Imaginea unui bebeluș salvat de la înec de către un agent al gărzii civile spaniole a făcut înconjurul lumii.

Declarațiile ministrului spaniol al Apărării au marcat o creștere a tonului Madridului față de Rabat.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a convocat-o miercuri pe ambasadoarea Marocului în Spania, căreia i-a comunicat „nemulțumirea” față de evenimentele din enclava Ceuta și a acuzat Rabatul de „lipsă de respect”, potrivit Reuters.

Acest val de migranți marocani are loc – din păcate – pe fondul unei crize diplomatice majore între Madrid și Rabat provocată de sosirea, luna trecută, în Spania, pentru tratamente medicale, a liderului mișcării în favoarea independenței Saharei orientale, Frontul Polisario.

Mai multe organizații neguvernamentale spaniole și marocane au condamnat faptul că niște minori cad victime conflictului dintre cele două țări, aceștia fiind expulzați în masă către țara de origine. Din cei peste 8.000 sosiți în Ceuta, până miercuri fuseseră expulzați către Maroc 5.600.

Spania a desfăşurat trupe în Ceuta pentru a patrula la graniţa cu Marocul, după ce aproximativ 8.000 de migranţi, mulţi din Africa subsahariană, inclusiv 1.500 de minori, au intrat în enclavă luni şi marţi, înotând sau urcând peste gard. Vehiculele blindate păzeau plaja Ceutei marţi, iar soldaţii şi poliţia au folosit bastoane pentru a îndepărta migranţii de pe plajă şi au aruncat cu bombe de fum pentru a-i descuraja pe alţii să treacă.

Subiecte în articol: Ceuta maroc emigranti
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște