Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce au stabilit oficialii de rang înalt la Summit-ul de Securitate de la Marea Neagră

Ce au stabilit oficialii de rang înalt la Summit-ul de Securitate de la Marea Neagră

În contextul bombardamentelor ce au loc la doar câteva sute de kilometri de țara noastră, oficiali guvernamentali și membri ai Congresului SUA s-au reunit de urgență la Constanța. Cristi Popovici, corespondent de război Antena 3 ne oferă toate detaliile.

de Cristi Popovici    |   

În contextul bombardamentelor ce au loc la doar câteva sute de kilometri de țara noastră, oficiali guvernamentali și membri ai Congresului SUA s-au reunit de urgență la Constanța.

Acolo a avut loc Summit-ul de Securitate de la Marea Neagră, primul de acest fel în România, în Constanța, în contextul militar extrem de tensionat de la Marea Neagră.

S-a vorbit într-adevăr, despre ceea ce s-a întâmplat la Odessa noaptea trecută la Cetatea Albă sau Bilhorod-Nitrovschi, denumirea ucraineană a acestei localități.

Două bombardamente, în jur de 20 de morți, blocuri de locuințe și o stațiune turistică, unde ar fi victime inclusiv cetățeni din Republica Moldova.

Bogdan Aurescu a spus astăzi la acest Summit că le va acorda cetățenilor din Republica Moldova şi autorităților de acolo sprijin la nevoie dacă vor cere ajutor pentru victimele de aici, din Cetatea Albă.

De asemenea, au fost discuții şi despre măsurile luate la summit-ul de la Madrid. S-a vorbit despre trecerea de la poliție aeriană la apărare aeriană deasupra Mării Negre. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că vom avea patrule aeriene nonstop în jurul Constanței, în jurul Mării Negre, pe țărmul Mării Negre, de la Constanța către Bulgaria până jos pe mare, către Rusia, pe granița maritimă.

De asemenea, vom vedea mai multe patrule navale pe Marea Neagră în perioada următoare și dintr-un alt motiv, în afară de cel de siguranță, și anume din motivul minelor marine care sunt aduse de valuri către porturile din Constanța și către cele din Bulgaria.

Chiar în această dimineață la Varna, a fost descoperită o mină marină, în apropierea plajei, de către poliția de frontieră bulgară.

A fost dezamorsată în siguranță, ne-au spus chiar ministrul de extrem de bulgar, care a fost astăzi la acest summit.

Încă ceva ce s-a discutat și extrem, extrem de important vor fi luate măsuri suplimentare pentru a trece peste această criză a cerealelor.

Se vor crea culoarea albastră pentru șoferii de TIR din Republică Moldova și din Ucraina pentru a tranzita țara noastră, culoarea albastră, asta însemnând cumva niște drumuri, niște șosele pe unde să circule doar șoferii de TIR cu cereale care vin dinspre Ucraina și Republica Moldova.

Parlamentul ucrainean a cerut măsuri mai dure  către Rusia

În timpul Summit-ului vreau să amintesc și de un moment un pic mai tensionat cu un reprezentant al Parlamentului ucrainean, care a cerut măsuri mai dure din partea Occidentului către Rusia.

Un senator american a spus că doar Congresul american și administrația Biden poate lua această aceste măsuri și e posibil să se întâmple acest lucru în perioada următoare.

Numărul morților din atacul asupra blocului din Odesa a ajuns la 20

Potrivit autorităților ucrainene, atacurile cu rachetă asupra Odesei au fost lansate din direcția Mării Negre. Pompierii au ajuns de urgență la fața locului și au încercat să salveze supraviețuitorii dintre dărâmături. Imaginile dezastrului rămas în urma bombardamentelor sunt greu de privit.

Salvatorii au găsit printre dărâmăturile blocului bombardat inclusiv animale de companie moarte.

De asemenea, distrugeri semnificative s-au înregistrat și la baza de agrement din localitate.

În urma acestui al doilea atac al rușilor și-au pierdut viața 4 oameni, printre care și un copil.

Un colaj care circulă pe rețelele sociale arată construcția înainte și după ce a fost lovită de rachete. Amploarea dezastrului este evidentă.

Odată cu aceste atacuri Președintele Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe ucraineni să lupte cu și mai multă determinare pentru a aduce liniștea în regiune.

Bombardamentele vin, de asemenea, și în contextul în care NATO a promis, la încheierea summit-ului de la Madrid, sprijin necondiționat pentru Ucraina.

Subiecte în articol: summit Marea Neagra NATO Rusia Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș