Antena 3 CNN Actualitate Medicul Tudor Ciuhodaru, despre valabilitatea certificatului verde: "Am mai văzut decizii aberante în această pandemie!"

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre valabilitatea certificatului verde: "Am mai văzut decizii aberante în această pandemie!"

Alexandru Rafila susține că certificatul verde expiră pe 1 februarie pentru cei care nu și-au făcut doza booster. Ministrul Sănătăţii susţine că este o directivă europeană pe care trebuie să o aplice și România. Medicul Tudor Ciuhodaru are o altă părere şi susţine că certifcatul verde "nu rezolvă problema pandemiei".

de Iulia Gorgorin    |   

Mecanismul european menţionează faptul că certificatul digital este valabil 9 luni.

Alexandru Rafila, a precizat că "cine s-a vaccinat în august, nu trebuie să-și facă vaccin, pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a explicat ministrul Sănătății.

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat, vineri, în exclusivitate la Antena 3, că certificatul verde nu ar combate răspândirea virusului şi propune alte măsuri.

"Problema este ce vrem să facem. Vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o altă hârtie care, nu ştiu ce valoare are. Prin certificatul verde vedem doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat şi poate transmite boala. Ne uităm clar ce se întâmplă la ora actuală în Uniunea Europeană. Suntem pe un teren minat şi ţineţi minte că eu am votat împotriva paşaportului verde digital la nivel european, pentru că atât timp cât nu avem o certitudine că oprim acel val de transmitere epidemiologică, restul măsurilor sunt practic o patalama inutilă care dă drepturi unora şi limitează drepturile altora, dar de fapt nu rezolvă problema pandemiei. 

Tudor Ciuhodaru, despre cele patru măsuri concrete care reduc răspândirea infectărilor

Ţineţi minte că am propus de la începutul acestei pandemii, chiar la Antena 3, încă din martie 2020, patru măsuri concrete, o nouă strategie, planul B, pentru ca toţi românii să poată avea o viaţă normală şi în pandemie. Chiar am fost primul care a zis despre acea testare largă, testare gratuită, care poate face diferenţa în vremuri de pandemie. Eu cred că există şi metode mult mai bune, vorbesc despre această testare şi aceste centre de evaluare prespitaliceşti, care au un rol esenţial de testare, iar testarea la medicul de familie a dus la creşterea numărului de teste.

Pe de altă parte, accesul la medicamente. Au apărut foarte multe soluţii medicamentoase la nivel european care pot fi practicate şi administrate în aşa fel încât să nu se ajungă în stare critică la Terapie Intensivă.

Ce părere are medicul Tudor Ciuhodaru despre opiniile epidemiologilor străini

Am văzut opiniile epidemiologilor din Marea Britanie. Uitaţi-vă că şi sfarurile a cinci consilieri ai lui Joe Biden în Statele Unite preconizează acelaşi lucru. Spania este pe aceeaşi direcţie. Şi Israelul merge pe o direcţie similară. Din punctul meu de vedere, cred că la ora actuală trebuie să mergem cât mai repede trecerea de la faza pandemică la cea endemică.

În aceste condiţii, să asigurăm practic diagnosticul la timp, asigurarea tratamentului la timp, măsuri care pot să salveze vieţi, bazate pe viaţa oamenilor şi ştiinţă, în aşa fel încât să venim cu măsuri coerente, nu doar cu simple decizii politice, multe dintre ele aberante, cum am văzut în acestă pandemie şi care nu au găsit niciun fel de soluţie la actualele probleme.

Insităm pe cei patru piloni, le-am spus în continuare. Până una alta, dinstanţarea, masca sunt măsuri extrem de importante, testarea largă gratuită. A trebuit să vină Organizaţia Mondială a Sănătăţii să ne spună că trebuie să testăm gratuit la fiecare colţ de stradă. Vorbesc de aceste lucruri de aproape doi ani de zile şi mă bucur că măcar acum aceste lucruri sunt introduse ca metode şi în România. 

Pe de altă parte, da, vaccinare în contextul unui consimţământ informat, nu a găsi tot felul de soluţii derivate, prin care să forţezi acest lucru, în contextul în care dreptul la sănătate, dreptul la decizia medicală trebuie luată în contextul unui consimţământ informat, aşa cum prevede şi legea drepturilor pacientului. 

Tudor Ciuhodaru: "În rest, sunt doar simple decizii politice. Am mai văzut decizii aberante în pandemie"

De fapt, lanţul de transmitere epidemiologică nu este întrerupt. Ţine-ţi minte, cu magazinele închise la nu ştiu ce oră, sau masca atunci când eşti singur pe stradă, pe plajă, sau în timpul meciurilor sportive. În momentul de faţă trebuie să luăm în considerare tot ceea ce înseamnă ştiinţă şi cred că ar trebui să ne mai uităm şi la alte studii, nu doar la cele făcute de companiile farmaceutice sau de cei care au un interes într-un anumit domeniu, pentru că am văzut că există inclusiv susţinerea imunităţii naturale, mai ales după trecerea prin boală", a declarat Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate la Antena 3.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs