Un dealer de mașini de lux din New Jersey a crezut că a dat lovitura în afaceri când a fost lansat Cybertruck-ul de la Tesla. Modelul era considerat un simbol al statutului social, dar în prezent, cererea a scăzut drastic, iar vânzările aproape au stagnat. Într-o relatare pentru Business Insider, Saliba, în vârstă de 34 de ani, povestește cum a trecut de la entuziasm maxim la dificultăți în a găsi cumpărători.
Saliba este manager și proprietar al J&S AutoHaus, dealer de SUV-uri și mașini de lux. Când Cybertruck a fost lansat, era convins că va fi „cea mai mare lansare auto a generației noastre”.
„Dacă aveai norocul să prinzi un Cyberbeast, simțeai instant că ai câștigat la loterie”, spune Saliba. Entuziasmul de pe piață a durat însă doar trei luni. În prezent, spune el, cu greu mai poate vinde un Cybertruck.
„Era mai tare decât un Lamborghini”
Inițial, cumpărătorii Cybertruck-ului erau sportivi, celebrități și persoane care puneau preț pe imagine. „Era mai tare decât un Lamborghini. Toată lumea îl voia, mai ales pentru că părea imposibil de obținut”, povestește Saliba.
A fi printre primii posesori însemna să atragi imediat atenția. „Eram printre primii care conduceau unul în New Jersey. Oriunde mergeam, lumea mă oprea să-mi vorbească.” Însă, pe măsură ce modelul a devenit disponibil și s-a apropiat de prețul de listă (MSRP), interesul s-a diminuat.
Saliba menționează că nu sunt probleme majore legate de vehicul – este performant, atrage priviri și e plăcut la condus, dar designul său angular și caroseria din oțel inoxidabil îl fac ușor de criticat. „E genul de mașină care te face să o iubești sau să o urăști imediat – dincolo de orice considerente politice.”
Unele dintre primele unități vândute s-au licitat la peste 240.000 de dolari. Acum, același model valorează aproximativ 70.000 de dolari. Saliba crede că, odată ce prețul scade la 50.000–60.000 de dolari, interesul s-ar putea reactiva, dar „piața încă nu a găsit acel punct de echilibru.”
Saliba afirmă că, în ultimele două luni, piața pentru Cybertruck „a căzut puternic”. „Nu pot să mai vând un Cybertruck nici dacă viața mea ar depinde de asta”, spune el.
„Toată lumea renunță la ele. Nu mai sunt cool”
Motivul? Climatul politic tensionat din jurul lui Elon Musk, fondatorul Tesla. „Clientul meu mi-a zis: ‘Toată lumea renunță la ele. Nu mai sunt cool.’” Alți posesori au relatat episoade neplăcute în trafic: „Un prieten m-a sunat disperat. Cineva a aruncat cu o piatră în mașina lui. Copiii erau pe bancheta din spate.”
Unii șoferi au început să pună sigle Toyota pe Cybertruck-urile lor, pentru a evita conflictele. Au apărut și autocolante cu mesaje precum „Am cumpărat asta înainte ca Elon să o ia razna”.
Deși Cybertruck-ul a devenit ținta criticilor, marca Tesla în ansamblu rămâne solidă. „Model 3 și Model Y sunt în continuare cele mai bune opțiuni din segmentul lor”, spune Saliba. „Sunt mai bune decât orice Chevrolet sau Volkswagen. Au cea mai bună tehnologie și infrastructură de condus.”
Cererea pentru unele modele a scăzut, dar Tesla are o strategie eficientă: scade prețurile și revine în forță. „Când prețurile coboară, intră în joc un public nou – cei care nu își permiteau o Tesla de 70.000 de dolari în urmă cu doi ani, acum caută modele electrice mai accesibile.”
Chiar și în acest context dificil, Saliba continuă să achiziționeze Cybertruck-uri, dar doar dacă prețul este „de vânzare rapidă”. „E un risc mare să cumperi acum. Tesla poate scădea prețul oficial oricând, iar asta ne lasă blocați cu marfă nevândută”, explică el.
În final, Saliba nu exclude o revenire a interesului pentru Cybertruck, dar pentru moment, îl consideră o investiție riscantă și dificil de convertit în vânzări.