Un nou studiu arată că un ingredient prezent în băuturile energizante ar putea avea efecte periculoase pentru sănătate. Cercetătorii americani sugerează că, în cantități mari, acesta ar putea stimula dezvoltarea unor forme agresive de cancer de sânge.
Studiul, publicat recent în revista Nature, ridică semne de întrebare cu privire la taurină, un aminoacid despre care se credea că are beneficii pentru sănătate şi care este utilizat pe scară largă în băuturi energizante.
Cercetarea a fost realizată de specialiștii de la Institutul de Cancer Wilmot, din cadrul Universității Rochester (SUA), care avertizează că un consum excesiv de taurină ar putea alimenta dezvoltarea celulelor canceroase.
Ce au descoperit cercetătorii
Taurina este un aminoacid produs în mod natural de organism și se găsește în alimente precum carnea și peștele. Totuși, este adesea adăugată în băuturile energizante, fiind promovată pentru presupusele efecte benefice asupra cogniției și inflamației.
În cadrul studiului, cercetătorii au observat că celulele leucemice absorb taurina pentru a-și susține dezvoltarea printr-un proces numit glicoliză, mecanism prin care celulele descompun glucoza pentru a produce energie, o strategie intens folosită de celulele canceroase.
Studiul a inclus experimente pe șoareci modificați genetic, purtători ai genei SLC6A6, responsabilă pentru transportul taurinei în organism. Oamenii de știință au injectat acestor șoareci celule umane leucemice și au constatat că măduva osoasă produce taurină, care este apoi preluată și folosită de celulele canceroase pentru a se multiplica.
Deși taurina a fost folosită anterior pentru atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei, noua cercetare sugerează că aportul ridicat de taurină, în special din suplimente și băuturi energizante, ar putea avea un efect contrar, alimentând dezvoltarea leucemiei.
Autorii studiului subliniază necesitatea unei evaluări riguroase a utilizării taurinei, atât în rândul pacienților cu cancer, cât și al consumatorilor frecvenți de băuturi energizante, având în vedere popularitatea acestor produse și accesul ușor la ele.