Antena 3 CNN Life Știinţă Cum să plângem mai puțin atunci când tocăm ceapă: Fizicienii și biologii au descoperit metoda optimă

Cum să plângem mai puțin atunci când tocăm ceapă: Fizicienii și biologii au descoperit metoda optimă

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:07 21 Mai 2025 Modificat la 10:07 21 Mai 2025
barbati toaca ceapa ochelari inot
Trei bărbați toacă ceapă purtând ochelari de înot. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

O echipă de fizicieni, biologi și ingineri de la Universitatea Cornell, din SUA, a descoperit unii dintre factorii care conduc la o pulverizare mai mare sau mai mică de sucuri atunci când se taie ceapa și a găsit câteva modalități de a reduce nivelul de iritare a ochilor. Grupul a publicat o lucrare care descrie studiul lor.

Cercetările anterioare au arătat că iritarea ochilor la tăierea cepei este cauzată de eliberarea în aer a oxidului syn-propanethial-S împreună cu alte sucuri din ceapă. Pentru acest nou studiu, echipa din New York a dorit să afle ce factori au condus la o cantitate mai mare sau mai mică de sucuri eliberate în aer în timpul tăierii.

Pentru a afla, echipa de cercetare a echipat o ghilotină specială care putea fi dotată cu diferite tipuri de lame. De asemenea, au acoperit bucățile de ceapă cu vopsea pentru a permite o mai bună vizualizare a procesului de tăiere. Ei au folosit ghilotina pentru a tăia probe, fiecare dintre acestea fiind înregistrată. Încercările au variat dimensiunea cuțitului, ascuțimea și viteza de tăiere. Au folosit chiar și un microscop electronic pentru a măsura cu exactitate cuțitele înainte de utilizare.

Cum putem să tocăm ceapă cu mai puține lacrimi

Filmările au arătat că diferențele în ceea ce privește cantitatea de spray eliberată și, prin urmare, gradul de iritare a ochilor, se datorau ascuțișului cuțitului și vitezei cu care acesta tăia ceapa. Cu cât cuțitul era mai ascuțit și tăierea era mai lentă, cu atât se pulveriza mai puțin. Acest lucru se datorează faptului că cuțitele mai ascuțite aveau tendința de a împinge ceapa în jos, forțând straturile acesteia să se îndoaie spre interior - pe măsură ce tăierea se producea, straturile se ridicau, forțând sucul să iasă în aer.

De asemenea, cercetătorii au observat că, pe măsură ce picăturile de suc erau aruncate în aer, acestea aveau tendința de a se fragmenta în picături mai mici, ceea ce le permitea să persiste mai mult timp. Tăierea mai rapidă a dus, de asemenea, la o generare mai mare de suc și, prin urmare, la o cantitate mai mare de ceață care irită ochii.

Ei au ajuns la concluzia că cei care toacă ceapă ar trebui să folosească cel mai ascuțit cuțit pe care îl pot găsi și să taie ceapa încet.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close