Antena 3 CNN Be EU Be EU: Cum încearcă Uniunea Europeană să rezolve problema șomajului în rândul tinerilor. Cifre îngrijorătoare pentru România

Be EU: Cum încearcă Uniunea Europeană să rezolve problema șomajului în rândul tinerilor. Cifre îngrijorătoare pentru România

Be EU: Cum încearcă Uniunea Europeană să rezolve problema șomajului în rândul tinerilor. Cifre îngrijorătoare pentru România
08 Dec 2016   •   18:38

Șomajul ridicat în rândul tinerilor este o problemă serioasă în întreaga Uniune Europeană. Șomajul la persoanele cu vârsta până în 25 de ani este mai mult decât dublu față de rata generală a șomajului, potrivit Eurostat.

Aproape unul din cinci tineri din UE nu are loc de muncă. Asta înseamnă circa 4,5 milioane de persoane și o rată de 19.7%.

Din nefericire, România stă mai prost decât media UE și la acest capitol. În 2015, rata șomajului a atins 21,8% .

În Marea Britanie încă avem o rată mare a șomajului de 18%, deși la nivel general e bună, de doar de 5%. Diferența uriașă între șomajul în rândul tinerilor și la nivel general. Este și un tipar regional, de asemenea. Cu toate că în Londra avem o rată foarte mare a angajaților, încă avem o problemă importantă a șomajului în rândul tinerilor. O mare parte a acestei probleme o reprezintă lipsa abilităților și a felului în care oamenii își caută serviciile”, a declarat Jean Lambert, membru al Parlamentului European din partea Regatului Unit.

O mare parte a problemelor e legată de abilități. Încă avem un număr însemnat de tineri care au nivelul foarte scăzut al abilităților, nivelul 1 sau 2 în Regatul Unit. Dacă piața muncii are nevoie de oameni cu un anumit nivel al calificării, atunci în mod clar vei rămâne pe dinafară. Prin urmare, unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facem este să ne asigurăm nu numai că tinerii au abilități, dar și că au abilități de care este nevoie. Aceasta este din nou o problemă”, a mai spus Jean Lambert.

Vorbind despre modul în care alte state se confruntă cu problema șomajului, Jean Lambert a spus că este dificil să ofere un exemplu bun în totalitate, dar sunt lucruri bune care se întâmplă în mai multe state europene. „Este un interes foarte mare față de sistemul dual de educație din Germania. Acolo mergi într-o pregătire vocațională, fie că este vorba de meșteșuguri, instalații, electricitate și așa mai departe, pentru că asta vrei să faci, nu pentru că nu este academic. Să nu devalorizăm lucrurile care necesită lucru cu mâinile”, a spus Jean Lambert.

Oamenii cred că sistemul finlandez de educație este un sistem bun. Oamenii par să iasă de acolo cu un nivel ridicat de calificare, nu sunt așa mulți cei care renunță la școală. Sindicatul Național al Studenților din Marea Britanie face lucruri bune în ceea ce privește locurile de muncă ecologice, în domeniul ecologiei, oferind un fundal pentru oricine din universitate care este interesat de durabilitate să învețe despre asta”, a mai declarat Jean Lambert.

Statele membre ale Uniunii Europene au anunțat patru măsuri pentru sporirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor:

- garanții pentru tineret

- inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

- ucenicii și stagii de calitate

- mobilitatea forței de muncă, acele programe care ajută tinerii să învețe în întreaga Uniune Europeană

Europarlamentarul Renate Weber a declarat la Be EU, la Antena 3, că atunci când vorbim de șomaj vorbim de creearea locurilor de muncă, pe care nu statul sau Uniunea Europeană le creează, ci companiile private. „Așa este firesc într-o economie de piață. Nu statele îți dau locurile de muncă, ele trebuie să îți creeze și o legislație și o politică fiscală care să îi încurajeze pe întreprinzători să facă mai mult, să își mărească activitatea”, a declarat Renate Weber.

În privința tinerilor, Renate Weber spune că pentru a-i atrage spre locurile de muncă „este firesc ca acest lucru să înceapă cât mai devreme, cât mai timpuriu în pregătirea lor școlară”.

×
Subiecte în articol: Renate Weber Sabina Iosub be EU somaj
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close