Antena 3 CNN Be EU Be EU. Cum vrea UE să nu mai irosim energia

Be EU. Cum vrea UE să nu mai irosim energia

Be EU. Cum vrea UE să nu mai irosim energia
05 Oct 2016   •   16:10

Oficialii de la Bruxelles au stabilit ţintele ce trebuiesc atinse de către statele membre pentru a creşte gradul de protejare a mediului şi a proporţiei de energie verde în totalul energiei consumate de populaţie, potrivit naturenergy.ro.

Pachetul de politici referitoare la energie si climat contine si precizari privind nivelul emisiilor de gaze poluante acceptat, astfel ca acestea trebuiesc reduse cu 40% fata de cota la care se situau in 1990, iar productia de energie regenerabila trebuie sa reprezinte 27% din totalul consumului la nivel UE.

Aceasta decizie vine in urma insistentelor unora dintre ministrii marilor economii europene, venite cu putin inainte de publicarea propunerilor de catre Comisie, ca oficialii UE sa stabileasca obiective ambitioase pentru 2030.

In acelasi timp, ministrii din Franta, Germania, Italia, Portugalia, Irlanda, Danemarca, Austria si Belgia au solicitat atat stabilirea unui obiectiv precis pentru energia regenerabila in perspectiva anului 2030, cat si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu pana la 90% pana in 2050.

Astfel, reprezentantii Comisiei Europene au anuntat tintele de energie regenerabila stabilite pentru 2030, respectiv 27%, insa acestea nu vor fi transpuse in legislatiile nationale avand in vedere faptul ca inca sunt in vigoare obiectivele pentru 2020. Jucatorii-cheie de pe piata energiilor regenerabile din Europa considera ca prin intermediul celei mai recente decizii Comisia Europeana recunoaste faptul ca energia regenerabila este un element esential pentru viitorul energetic al Europei.

De asemenea, reprezentantii Comisiei Europene au mai precizat ca statele membre inca au libertatea de a-si stabili propriile tinte de energie regenerabila, astfel ca nici acum nu este tarziu ca Guvernele tarilor UE sa preia leadershipul acestui aspect. Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat luna trecuta si intitulat “Tendintele Energiei, Transportului si Emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050”, energia eoliana va continua sa reprezinte tehnologia cu cea mai mare capacitate de generare pana in 2040, estimandu-se ca in urmatorii 20 de ani se vor construi mai multe instalatii eoliene decat orice alte tehnologii de energie regenerabila, reprezentand 37% din totalul instalatiilor.

Expertii in energie regenerabila considera ca aceste obiective stabilite pentru 2030 vor impulsiona crearea de noi locuri de munca la nivelul industriei, vor determina dezvoltarea economiei si cresterea increderii investitorilor fata de demararea de noi proiecte si per ansamblu vor reduce dependenta Europei fata de combustibilii fosili.

Invitaţii Sabinei Iosub la ''Be EU'', Peter Liese (EPP) şi Adrian Joyce, secretar general al EuroACE au explicat ce înseamnă energia verde şi care va fi impactul real pentru populaţia din Uniunea Europeană.

 

×
Subiecte în articol: Be EU cu sabina iosub be EU
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close