Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană extinde sprijinul pentru securitatea energetică a Ucrainei şi pregăteşte terenul pentru integrarea deplină a pieţei

Comisia Europeană extinde sprijinul pentru securitatea energetică a Ucrainei şi pregăteşte terenul pentru integrarea deplină a pieţei

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 14:26 24 Feb 2025 Modificat la 14:26 24 Feb 2025
gaze naturale moneda euro uniunea europeana
Comisia Europeană va contribui la finanţarea achiziţiilor de gaze pentru Ucraina. Sursa foto: Getty Images

Comisia Europeană a oferit luni un nou pachet de sprijin Ucrainei pentru a-şi securiza sistemul energetic şi pentru a permite integrarea deplină a acesteia pe piaţa europeană a energiei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar citat de Agerpres.

Acest pachet va permite cuplarea deplină a pieţei energiei electrice din Ucraina cu UE până la începutul anului 2027, împreună cu Moldova, precum şi o mai bună integrare în sectorul gazelor naturale din UE, cu condiţia ca Ucraina să accelereze în mod semnificativ reformele necesare ale pieţei.

Aceasta va spori, de asemenea, securitatea aprovizionării în Ucraina şi în întreaga regiune, întrucât Comisia va oferi asistenţă în ceea ce priveşte achiziţiile necesare de gaze. În mod esenţial, printr-o accelerare masivă a producţiei interne de energie din surse regenerabile, acest pachet va spori rezilienţa generală a sistemului energetic ucrainean.

„Timp de trei ani, Rusia a încercat să arunce Ucraina în întuneric”

Infrastructura energetică civilă a Ucrainei a fost ţinta unor atacuri ruseşti neîncetate în ultimii trei ani, jumătate din infrastructura energetică a ţării fiind distrusă. Numai un sistem energetic complet independent poate proteja Ucraina de atacurile actuale şi de presiunile viitoare. Integrarea deplină a Ucrainei pe piaţa energiei din UE va acţiona ca parte a garanţiilor generale de securitate pe care UE le poate oferi, precum şi ca o condiţie prealabilă eficace pentru reconstrucţie, întrucât securitatea energetică este esenţială pentru a permite ca investiţiile să circule în întreaga ţară.

„Timp de trei ani, Rusia a încercat să arunce Ucraina în întuneric, vizând fără încetare infrastructura energetică. Acest lucru trebuie să se oprească pentru totdeauna. Prin pachetul pe care îl oferim astăzi, Europa se va asigura că Ucraina are un sistem energetic rezilient, sigur şi competitiv. Mai multă energie din surse regenerabile şi integrarea deplină a pieţelor energiei vor aduce o mai mare securitate energetică atât pentru Ucraina, cât şi pentru Uniunea Europeană”, a afirmat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Pachetul va facilita integrarea pieţei energiei electrice cu UE până în primăvara anului 2027, împreună cu Moldova, precum şi o mai bună integrare în sectorul gazelor naturale din UE. Acest lucru va fi posibil dacă Ucraina accelerează punerea în aplicare a angajamentelor existente în cadrul Planului pentru Ucraina şi al Comunităţii Energiei în ceea ce priveşte cadrele juridice, de reglementare şi de obligaţii de serviciu public. Aceasta include instituirea unui mecanism de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile. 

Comisia Europeană va contribui la finanţarea achiziţiilor de gaze

Comisia va contribui la finanţarea achiziţiilor de gaze, în special prin intermediul Mecanismului pentru Ucraina, împreună cu partenerii săi de punere în aplicare. Acest lucru va avea ca rezultat rezerve ample de gaze pentru a asigura securitatea aprovizionării, atât în beneficiul Ucrainei, cât şi al întregii regiuni.

Pachetul va accelera investiţiile în energia din surse regenerabile, însumând o capacitate de producţie de până la 1,5 GW. Aceasta reprezintă o creştere cu aproximativ 25% a capacităţii totale de producere a energiei din surse regenerabile în Ucraina. Sprijinul va fi canalizat din Mecanismul pentru Ucraina.

Aceste noi măsuri se vor baza pe sprijinul în valoare de peste două miliarde de euro acordat de UE în ultimii trei ani pentru a spori rezilienţa sistemului energetic al Ucrainei şi pentru a garanta accesul cetăţenilor la energie. Sprijinul a fost acordat în principal prin intermediul Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina, al mecanismului de protecţie civilă al Uniunii, precum şi prin intermediul ajutorului umanitar şi al veniturilor provenite din activele imobilizate ale Rusiei.

Comisia şi Ucraina au convenit, de asemenea, asupra unei foi de parcurs pentru intensificarea cooperării în domeniul gazelor din surse regenerabile. Oferind surse de aprovizionare alternative şi mai curate, acest lucru va consolida securitatea energetică în UE şi în Ucraina, sprijinind în acelaşi timp dezvoltarea şi investiţiile în sectorul gazelor din surse regenerabile din Ucraina. Comisia intensifică sprijinul pentru securitatea energetică a Ucrainei şi pregăteşte terenul pentru integrarea deplină a pieţei. 

×
x close