Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Dan Nica: "Piața de energie nu este ca o piață de cartofi"

Europarlamentarul Dan Nica: "Piața de energie nu este ca o piață de cartofi"

Europarlamentarul Dan Nica a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că scumpirea energiei care afectează atât Europa, cât și România, este în principal efectul a două măsuri luate în ultimii doi ani.

Europarlamentarul Dan Nica: "Piața de energie nu este ca o piață de cartofi"
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    05 Feb 2022   •   10:43

"În ultimii doi ani au fost luate câteva măsuri: să se liberalizeze prețurile, să existe obligativitatea de a avea toate depozitele de gaze naturale care să fie pline măcar 80% până în luna septembrie a fiecărui an. Două măsuri... Și am văzut efectul. Care sunt efectul celor două măsuri?

O creștere a prețurilor de 4 până la 10 ori în diferite țări ale Uniunii Europene, o creștere a prețurilor pe care am văzut-o în România și la electricitate și la gaz și întrebarea este putem vorbi de o piață a energiei funcțională? Răspunsul meu este: nu.

Piața de energie nu e, să mă iertați de comparație, ca o piață de cartofi. Prețul cartofului crește-scade în funcție de cerere, de ofertă, te duci în piață și azi e mai ieftin, mâine e mai scump, în funcție de câți cumpărători sunt, cum arată cartoful. Dar, la energie este dezastru",  a spus europarlamentarul Dan Nica, în emisiunea Be EU, moderată de Sabina Iosub.

Explicațiile europarlamentarilor. De ce cresc, de fapt, prețurile la utilități

Creșterea taxei pentru emisiile de CO2 și prețul combustibilului sunt principalele motive pentru creșterea prețului energiei. Declarația a fost făcută chiar de către un important europarlamentar la Antena 3.

"În primul rând, trebuie să facem un pas înapoi și să vedem motivele pentru care suntem în această criză energetică fără precedent. Și, de asemenea, sunt aspecte diferite ale crizei în Europa. Eu sunt din Bulgaria și trebuie să spun că, în zona noastră, impactul acestora prețuri este foarte mare din cauza veniturilor mici ale populației din estul Europei. 

Așa că dacă ne uităm la motivele din spatele acestor creșteri de prețuri, aș identifica două principale. Primul ține de creșterea taxei pentru emisiile de CO2, iar al doilea are legătură cu creșterea prețului combustibilului.

Dar aici trebuie să facem o diferență, pentru că studiile arată că această creșterea a gazului are un impact de 9 ori mai mare asupra prețului electricității pentru consumatorul final", a spus europarlamentarul bulgar Tsvetelina Penkova, în emisiunea BeEU, moderată de Sabina Iosub.

×
Subiecte în articol: be EU Sabina Iosub
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close