Antena 3 CNN Be EU Simona Bonafè, europarlamentar italian, despre PNRR: ”România trebuie să țină cont de cerințele Comisiei”

Simona Bonafè, europarlamentar italian, despre PNRR: ”România trebuie să țină cont de cerințele Comisiei”

Simona Bonafè, membru al Parlamentului European din partea Italiei, a vorbit în emisiunea ”Be EU” despre felul în care a fost construit PNRR la nivel european și despre ce ar trebui să facă România pentru a beneficia de bani.

Simona Bonafè, europarlamentar italian, despre PNRR: ”România trebuie să țină cont de cerințele Comisiei”
Sursa foto: Captură Antena 3
de Sabina Iosub    |    17 Iul 2021   •   11:24

”Facilitatea de redresare și reziliență este cel mai important pilon al planului ”Next Generation EU”. Este planul prin care Comisia vrea să creeze condițiile pentru refacearea economiilor noastre, după această criză pandemică. Este un instrument foarte important pentru că se dau bani pentru economiile noastre. Desigur, statele membre trebuie să prezinte niște planuri naționale, iar acestea trebuie să meargă în direcția pe care a lansat-o Comisia Europeană. Includerea socială pentru tranziția la o economie verde, pentru tranziția la digitalizare și inovație. Deci sunt câteva linii directoare pe care Comisia, Parlamentul European le-au lansat, dacă statele membre vor prezenta niște planuri care să meargă în aceste direcții, ele pot primi bani și noi sperăm să oferim oportunități cetățenilor, familiilor, întreprinderilor, IMM-urilor să crească după această criză pandemică, care a fost foarte complicată pentru economiile noastre.

Au înțeles statele membre ce trebuie să treacă în acest plan național pentru a primi banii?

Vreau să vă spun că sunt unul dintre membrii focus grupului creat în Parlament pentru a analiza planurile create de statele membre. Pot spune că unele state membre nu au prezentat încă planurile. Unele planuri naționale, cum este și cel al României, încă sunt analizate și mai sunt și țări ale căror planuri au fost aprobate de Comisie.

Ceea ce pot spune este că sunt puțin îngrijorată de situația din România, pentru că planul este încă evaluat și am remarcat că nu sunt prea multe resurse pentru IMM-uri, pentru dimensiunea socială, deci este important să vedem cum va decurge mai departe analiza planului în Comisie și în grupul nostru din Parlamentul European, pentru că numai dacă planul este aprobat de Comisie, statul membru poate să primească banii chiar din iulie.

”13% din din suma totală poate fi plătită în iulie”

13% din din suma totală poate fi plătită în iulie, dacă statul membru prezintă un plan național bun. De aceea, este foarte importantă această fază și este foarte important ca statul membru să vină cu un plan bun, care să dea posibilitatea cetățeanului, companiei, economiei, în general, să crească după criză.

Planurile care sunt încă în analiză mai pot fi respinse?

Da, desigur. Există această posibilitate. Sperăm ca asta să nu se întâmple, pentru că asta va însemna că întreaga Europă are probleme. Așa cum am mai spus, din această pandemie putem să ieșim doar împreună. Știm că suntem cu toții legați unii de ceilalți. Eu sunt din Italia, dar sunt mulți români care trăiesc în țara mea, peste un milion”, a spus Simona Bonafè, membru al Parlamentului European din partea Italiei.

×
Subiecte în articol: simona bonafe PNRR be EU
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close