Antena 3 CNN Be EU Strategie europeană pentru cei 150 de milioane de cetățeni ai Uniunii care suferă de afecțiuni mintale

Strategie europeană pentru cei 150 de milioane de cetățeni ai Uniunii care suferă de afecțiuni mintale

Parlamentarii europeni au adoptat Raportul privind sănătatea mintală, al cărui obiectiv este de a crea schimbări pozitive în viețile a aproape 150 de milioane de oameni ce suferă de astfel de afecțiuni.

Strategie europeană pentru cei 150 de milioane de cetățeni ai Uniunii care suferă de afecțiuni mintale
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   22:40

"Statisticile arată că afecţiunile mintale afectează peste 150 de milioane de cetăţeni europeni şi se datorează în principal izolării din pandemie şi a condiţiilor socio-economice. Raportul subliniază importanţa promovării sănătăţii mintale, prevenirea afecţiunilor de sănătate mintală şi asigurarea accesibilităţii în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie, tratamentul şi integrarea tuturor persoanelor intr-o abordare care să includă în toate politicile aspectele de sănătate mintală. Aceste măsuri sunt absolut vitale pentru a trata nevoile de lungă durată ale cetăţenilor europeni. Concret, diagnosticarea timpurie şi accesul la tratamentul potrivit în cazul depresiei sau al oricărei tulburări psihice sunt esenţiale pentru a reduce rata sinuciderilor. Raportul arată ca în ultima perioadă mulţi tineri din Uniunea Europeană au fost extrem de afectaţi şi o mare parte recurg chiar la gestul extrem, cel al sinuciderii", a declarat europarlamentarul Corina Creţu, pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul mai spune că, prin crearea acestui Raport, se solicită o strategie europeană care să aibă obiective clare în domeniul sănătății mintale, care să cuprindă și o finanțare specifică și adecvată.

Corina Crețu mai precizează că România se află pe locul 58 în lume în ceea ce priveşte rata de suicid şi pe locul 126 în ceea ce priveşte depresia.

"Anxietatea, depresia şi tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală şi suferinţă în rândul tinerilor. În România, aproximativ 22.000 de copii şi tineri trăiesc cu un diagnostic de boală mintală. Tocmai de aceea este necesar ca statul român să investească în asigurarea condiţiilor care să prevină anxietatea şi depresia, principalele cauze care declanşează afecţiuni mintale. Din păcate, în România nu există un departament responsabil strict pentru sănătatea mintală în cadrul Ministerului Sănătăţii, fapt care pune sub presiune profesioniştii din domeniu şi reprezintă un pericol pentru pacienţi şi persoanele cu dizabilităţi. Sper ca Raportul adoptat azi în Parlamentul European să reprezinte un semnal de alarmă pentru ameliorarea aspectelor descrise mai sus", a mai scris eurodeputatul Corina Creţu.

×
Subiecte în articol: depresie anxietate strategie
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close