Antena 3 CNN Be EU UE interzice boții de Inteligență Artificială la ședințele sale, fără să spună motivul deciziei

UE interzice boții de Inteligență Artificială la ședințele sale, fără să spună motivul deciziei

A.I.
2 minute de citit Publicat la 13:46 17 Apr 2025 Modificat la 13:49 17 Apr 2025
asistent virtual
Comisia Europeană interzice agenții bazați pe Inteligență Artificială la reuniunile sale. Foto: Getty Images

Dacă vă gândiți să vă trimiteți asistentul virtual de Inteligență Artificială la un eveniment online al Uniunii Europene, ar fi bine să vă reconsiderați planul, scrie Politico.

Comisia Europeană a adoptat o nouă regulă de bază care interzice acestor aplicații IA să participe la reuniunile sale.

Comisia a impus regula pentru prima dată la începutul acestei luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu reprezentanții unei rețele de birouri de sprijin pentru politica digitală din întreaga Europă.

„Nu sunt permiși agenți AI”, se preciza într-un mesaj la începutul evenimentului.

Executivul UE a recunoscut impunerea restricției, dar a refuzat să ofere mai multe detalii cu privire la noua politică și la motivele din spatele ei.

Decizia vine pe fondul tendinței recente în tehnologia Inteligenței Artificiale: creșterea așa-numiților „agenți IA”.

Până în prezent, cea mai populară aplicație IA pare să o reprezinte chatboții precum ChatGPT de la OpenAI.

Aceștia pot genera text sau informații sau pot îndeplini o singură sarcină atunci când sunt solicitați de un utilizator uman.

Însă agenții IA depășesc limita cunoscută pentru chatboți: aceștia sunt asistenți care pot aborda mai multe sarcini în mod autonom și pot interacționa într-un mediu virtual. 

Agenții acționează în numele utilizatorilor pentru a îndeplini o serie de sarcini care îi ajută pe oameni la locul de muncă sau în viața de zi cu zi.

Între aceste sarcini se numără participarea la o reuniune online, luarea de notițe sau chiar expunerea orală a anumitor informații.

Agenții IA proliferează în absența legislației specifice

Tehnologia agenților IA a fost menționată într-un pachet mai amplu al Comisiei privind universul virtual, pachet publicat la 31 martie.

„Agenții AI sunt aplicații software concepute pentru a percepe și a interacționa cu mediul virtual”, se arată în textul care mai precizează că aceste aplicații „pot funcționa autonom”, activitatea lor fiind stabilită de „reguli specifice predefinite”.

Cele mai importante companii de Inteligență Artificială au conceput și experimentat cu propriile lor aplicații de agenți IA.

În ianuarie, OpenAI a lansat Operator, o versiune de cercetare a unui agent IA care poate efectua mai multe sarcini într-un browser web separat. Microsoft oferă, de asemenea, posibilitatea de a crea agenți în „companionul” său IA, numit Copilot. Compania franceză de Inteligență Artificială Mistral are, la rândul ei, o platformă pentru crearea de agenți.

Deocamdată, tehnologia nu este reglementată de nicio legislație specifică, însă modelele de Inteligență Artificială care alimentează agenții vor trebui să respecte legea UE în materie.

De asemenea, tehnologia ar putea intra în centrul atenției atunci când Comisia va analiza legislația specifică privind managementul algoritmic, sintagmă care se referă la gestionarea angajaților pe bază de algoritmi, potrivit Politico.

×
x close