Antena 3 CNN Campanii Romania in miscare România în mişcare: Alimentaţie sănătoasă şi slăbit. Mituri şi adevăr

România în mişcare: Alimentaţie sănătoasă şi slăbit. Mituri şi adevăr

România în mişcare: Alimentaţie sănătoasă şi slăbit. Mituri şi adevăr
28 Apr 2013   •   13:23
Astăzi vom vorbi despre siguranţă alimentară dar şi despre producători autohtoni care se straduiesc, şi chiar reuşesc, să câştige tot mai mult increderea clientilor, prin calitatea produselor pe care le produc. 
 
Lucru care nu e uşor mai ales în contextul internaţional al atacurilor, în mare parte gratuite, la care au fost supuse recent alimentele produse in România.
 
Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu, nutriţionist acreditat al Comitetului Internaţional Olimpica explicat, în cadrul ediţiei speciale "România în mişcare", despre importanţa laptelui într-o dietă echilibrată, dar şi despre 9 mituri legate de alimentaţia sănătoasă şi de slăbit. 
 
1. Dietă fără grăsimi?
”Avem nevoie de grăsimi. Creierul are nevoie de grăsimi. Însă grăsime de bună calitate, nesaturată, cea care are rolul de a nu se depune pe vasele de sânge. Grăsimile bune se găsesc în tot ce înseamnă vegetal: ulei de măsline, seminţe neprăjite, neprelucrate” 
 
2. Mă înfometez, deci slăbesc
”Cea mai ineficientă metodă de a slăbi este înfometarea, pentru că prin această restricţie calorică evident se slăbeşte, dar nu arzi grăsimi, ci pierzi masa musculară şi poate fi periculos”. 
 
3. Dacă mâncăm seara, ne îngrăşăm?
”Categoric da. E cantitate mare de alimente digerate la o oră la care digestia nu mai este cea mai activă şi atunci procesele de ardere sunt foarte lente şi ceea ce mâncăm după 7 seara se regăseşte a doua zi pe cântar”. 
 
4. Alimentele bogate în calorii mă îngraşă mult mai repede
”Fals. Toată lumea fuge de banane, de unt, de struguri. Sunt mai bogate în calorii, dar dacă sunt consumate în prima jumătate a zilei şi combinate corect şi mai facem şi un pic de mişcare, lucrurile stau foarte bine”. 
 
5. Nu mă las de fumat, că mă îngraş
”Adevărul e undeva la mijloc. Fumând, acei compuşi ai nicotinei, anesteziază papilele gustative. Când ne lăsăm de fumat, acele papile gustative îşi revin, simţim iar gustul mâncării şi ne creşte pofta de mâncare. Şi mai este vorba şi de dependenţa faţă de gest, gestul de a fuma fiind înlocuit cu cel de ronţăială”. 
 
6. Fără apă carbogazoasă sau cu apă carbogazoasă?
”În România este o mare problemă. Toată lumea fuge de apa minerală carbogazoasă. Dacă există o problemă renală, dacă mediul a interzis ingerarea de apă minerală carbogazoasă atunci nu consumăm. Dar dacă suntem sănătoşi nu trebuie să uităm că apa minerală carbogazoasă este mai curată decât cea plată, pentru că dioxidul de carbon nu întreţine viaţa bacteriilor”. 
 
7. Se poate slăbi şi fără sport şi fără odihnă?
”E păgubos. Ar fi bine măcar să mergem o jumătate de oră pe jos”. 
 
8-9. Cât de dăunător este zahărul? Mierea?
”Dacă vorbim despre cel rafinat, nu avem decât cuvinte urâte de spus despre el. Pentru că este un produs foarte energetic şi fără niciun fel de nutrienţi, şi care mai are şi un caracter inflamator. Zahărul este necesar, însă cel legat organic de proteine, cel din aliment, nu cel din linguriţă.
 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close