Antena 3 CNN Coronavirus Agenția Europeană a Medicamentului aprobă doza a treia cu Pfizer la persoanele de cel puțin 18 ani. "Riscul de afecțiuni cardiace, necunoscut"

Agenția Europeană a Medicamentului aprobă doza a treia cu Pfizer la persoanele de cel puțin 18 ani. "Riscul de afecțiuni cardiace, necunoscut"

Agenția Europeană a Medicamentului, EMA, a aprobat, luni, administrarea dozei a treia cu vaccinul anti-COVID produs de Pfizer la persoane adulte.

Agenția Europeană a Medicamentului aprobă doza a treia cu Pfizer la persoanele de cel puțin 18 ani. "Riscul de afecțiuni cardiace, necunoscut"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Oct 2021   •   17:50

Conform Agenției, doza a treia de Pfizer poate fi administrată persoanelor în vârstă de cel puțin 18 ani, la cel puțin șase luni de la injectarea dozei a doua.

"La nivel național, instituțiile de sănătate publică pot emite recomandări privind utilizarea dozei suplimentare în funcție de apariția datelor privind eficiența și de datele limitate referitoare la siguranță. Riscul de afecțiuni cardiace inflamatorii sau de efecte secundare foarte rare după o doză suplimentară nu este cunoscut și este monitorizat cu atenție. La fel ca și în cazul altor medicamente, EMA va continua să examineze toate datele privind siguranța și eficacitatea vaccinului", se precizează în comunicatul instituției.

Doza a treia poate fi făcută cu Pfizer și Moderna în cazul persoanelor cu sistem imunitar grav afectat

EMA a ajuns la concluzia că o doză suplimentară din vaccinurile Pfizer și Moderna poate fi administrată persoanelor cu sistemul imunitar grav afectat, la cel puțin 28 de zile de la doza a doua.

Agenția invocă studii care au relevat că doza suplimentară ameliorează capacitatea de a produce anticorpi necesari în lupta cu coronavirusul în cazu persoanelor care au suferit transplant de organe și au sistemul imunitar slăbit.

Decizia EMA era anticipată încă de săptămâna trecută.

Hotărârea adoptată luni vine după ce mai multe state europene, inclusiv România, au aprobat și au început deja administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID.

Odată formalizată, aprobarea EMA va oferi o protecție legală și ar putea să determine și alte state să extindă imunizarea cu doza a treia.

Ce au decis alte state în privința vaccinării cu doza a treia

În Austria, Ungaria şi Cehia, autoritățile vizează populația generală, în timp ce în alte state doar persoanele vulnerabile se califică pentru acest supra-rapel.

În SUA, administrarea dozei a treia a fost aprobată doar în cazul persoanelor vulnerabile și cu vârste de peste 65 de ani.

În Marea Britanie, sunt vizați adulții de cel puțin 50 de ani, lucrătorii din sectorul sănătății şi cei cu risc ridicat de a contracta COVID sau care au contact apropiat cu persoane cu imunitate scăzută.

În luna mai, statele UE au convenit să cumpere cel puțin 900 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech, după ce conducerea Uniunii s-a asigurat că dispune de suficiente doze pentru întreaga populație, de la Pfizer şi alți producători.

Potrivit contractului, guvernele UE trebuie să cumpere cea mai mare parte a celor 900 de milioane anul viitor şi ar putea comanda alte 900 de milioane până în 2023.

Aproape 75% din populația adultă a UE este deja complet vaccinată, astfel că noile doze vor fi utilizate, cel mai probabil, pentru administrarea supra-rapelurilor.

×
Subiecte în articol: EMA Pfizer Doza a treia
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close