Antena 3 CNN Coronavirus EMA decide săptămâna viitoare asupra dozei suplimentare de vaccin Pfizer. Mai multe state europene au reglementat deja doza a treia

EMA decide săptămâna viitoare asupra dozei suplimentare de vaccin Pfizer. Mai multe state europene au reglementat deja doza a treia

Agenția Europeană a Medicamentului, EMA, urmează să se pronunțe, luni, asupra administrării dozei a treia de vaccin anti-COVID produs de Pfizer.

EMA decide săptămâna viitoare asupra dozei suplimentare de vaccin Pfizer. Mai multe state europene au reglementat deja doza a treia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Sep 2021   •   10:25

"În 4 octombrie, EMA va publica o opinie referitoare la necesitatea rapelului cu vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru populația generală", a declarat șefa agenției, Emer Cooke.

Doi oficiali europeni la curent cu procesul decizional al EMA au spus că decizia de săptămâna viitoare se va axa pe siguranță şi eficacitate şi că evaluarea va fi generală, fără să indice precis vârsta şi grupele de risc pentru persoanele care ar trebui să primească acest supra-rapel.

O astfel de recomandare va permite țărilor europene să adapteze doza suplimentară în funcție de nevoile naționale.

Mai multe țări, inclusiv România, au început administrarea acestei doze suplimentare, înainte de decizia Agenției.

Aprobarea oficială din partea EMA va oferi o protecție legală şi ar putea să determine şi alte state să extindă imunizarea cu doza a treia.

Specialiștii sunt divizați în privința necesitații dozei suplimentare, pentru că nu este clar cât de mult durează protecția la persoanele complet vaccinate.

Ce au decis alte state în privința vaccinării cu doza a treia

În Austria, Ungaria şi Cehia, autoritățile vizează populația generală, în timp ce în alte state doar persoanele vulnerabile se califică pentru acest supra-rapel.

În SUA, administrarea dozei a treia a fost aprobată doar în cazul persoanelor vulnerabile și cu vârste de peste 65 de ani.

În Marea Britanie, sunt vizați adulții de cel puțin 50 de ani, lucrătorii din sectorul sănătății şi cei cu risc ridicat de a contracta COVID sau care au contact apropiat cu persoane cu imunitate scăzută.

În luna mai, statele UE au convenit să cumpere cel puțin 900 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech, după ce conducerea Uniunii s-a asigurat că dispune de suficiente doze pentru întreaga populație, de la Pfizer şi alți producători.

Potrivit contractului, guvernele UE trebuie să cumpere cea mai mare parte a celor 900 de milioane anul viitor şi ar putea comanda alte 900 de milioane până în 2023.

Aproape 75% din populația adultă a UE este deja complet vaccinată, astfel că noile doze vor fi utilizate, cel mai probabil, pentru administrarea supra-rapelurilor.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close