Antena 3 CNN Coronavirus Zeci de mii de bătrâni au murit în Italia pentru că nu au avut prioritate la vaccinare

Zeci de mii de bătrâni au murit în Italia pentru că nu au avut prioritate la vaccinare

În Italia, deşi greu lovită de pandemie, vârstnicii nu au avut prioritate la vaccinare, şi astfel, zeci de mii de vieţi s-au pierdut, iar sistemul medical a intrat în colaps.

Zeci de mii de bătrâni au murit în Italia pentru că nu au avut prioritate la vaccinare
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    09 Apr 2021   •   15:11

Ca eveniment global, pandemia de coronavirus a afectat într-un fel sau altul viaţa tuturor. Dar în Italia,  ţara ce a fost epicentrul major al Europei, virusul a luat vieţile îndeosebi populaţiei vârstnice, ce a fost lăsată neprotejată de statul italian.

Spre deosebire de celelalte ţări europene, Italia nu a prioritizat inocularea persoanelor în vârstă, atunci când a început vaccinarea în decembrie, chiar dacă aceştia sunt o categorie extrem de vulnerabilă.

Eşecul de a fi oferit o protecţie mai puternică împotriva virusului i-a costat pe italieni zeci de mii de vieţi şi blocarea sistemului medical.

Mai mult de 110.000 de oameni au murit în Italia din cauza COVID-19. Vârsta medie era de 81 de ani, iar 86% dintre ei aveau peste 70 de ani (date ISS).

Guvernul Italiei a spus că persoanele peste 80 de ani ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, însă lipsa oricărei strategii a permis ca în multe locuri avocaţii, magistraţii, sau profesorii să ajungă în vârful listelor.

Pe măsură ce numărul de decese pe zi a scăzut în Europa, în Italia acesta se păstrează încă la cote ridicate, iar media pe zi a fost de 431 de morţi în ultima saptămână, cea mai mare de pe întreg continentul. 

Înţelegând problema, Prim-ministrul  Mario Draghi a făcut miercuri un apel către cetăţeni, să îşi aştepte rândul. 

"Cărei persoane îi permite conştiinţa să se bage în faţă, lăsând un vârstnic de 75 de ani neprotejat, în pericol de a muri?", le-a spus Draghi reporterilor.

"Nu mai vaccinaţi oamenii sub 60 de ani!"

La începutul acestui an, Italia şi-a concentrat atenţia pe vaccinarea personalului medical, chiar şi a acelora sub 30 de ani, şi care nu intrau în contact cu pacienţii. În multe locuri, nu s-a început vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani decât la mijlocul lunii februarie. 

În aceeaşi perioadă, Franţa şi Germania vaccinaseră deja cu prima doză 20% din populaţia de peste 80 de ani.

Constituţia Italiei oferă fiecărei regiuni autonomie medicală, chiar şi pe timp de pandemie.

Astfel, în Toscana, Abruzzo şi Sicilia, magistraţii şi avocaţii au avut prioritate la vaccinare. În Molise, jurnaliştii au fost cap de listă. 

Andrea Costa, Subsecretar de Stat la ministerul Sănătăţii, a declarat pentru Reuters, că evident s-au comis erori în identificarea grupurilor prioritare.

"Va veni un moment în viitor când vom analiza ce s-a întâmplat, dar acum trebuie să ne concentrăm eforturile pe imunizare, astfel încât să revenim cât de curând la o viaţă normală", a spus el.

×
Subiecte în articol: COVID-19 Italia pandemie
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close