Antena 3 CNN Coronavirus Ce presupune starea de urgență decretată de Klaus Iohannis

Ce presupune starea de urgență decretată de Klaus Iohannis

Mai multe țări din Europa au decretat deja stare de urgență, care va intra în vigoare și în România începând de luni, în contextul răspândirii COVID-19.

Ce presupune starea de urgență decretată de Klaus Iohannis
Sursa foto: Klaus Iohannis/ Facebook
15 Mar 2020   •   10:31

Numărul infecțiilor cu coronavirus a ajuns la 123 în România. 9 persoane au fost vindecate până în acest moment.

Președintele Klaus Iohannis a spus că declară stare de urgență începând de luni. Prin instituirea stării de urgenţă se vor putea aloca mai uşor bani în domeniul sănătăţii, a spus şeful statului.

Anunțul făcut de Iohannis privind starea de urgență:

"Am decis să decretez stare de urgență la începutul sătpămânii viitoare. Guvernul va putea aloca mai mulți bani pentru medicamente, pentru aparatura necesară. Această situație va permite să se realizeze achiziții. 

Dragi români, autoritățile își fac treaba, la fel și guvernul, dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din lucrurile care trebuie făcute. Avem nevoie de voi dragi români să respectați indicațiile autorităților, regulile de igienă, și da, să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Pentru a veni în sprijinul părinților am promulgat legea care permite părinților când școala e suspendată să stea acasă să îngrijească copiii. Împreună și numai împreună vom reuși să trecem cu bine și peste această criză. Vă doresc tuturor multă sănătate”, a spus Klaus Iohannis, sâmbătă, după învestirea Guvernului Orban.

Ce înseamnă starea de urgență

-Exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns

-Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor

-Unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în secretul de instituire a stării de asediu.

Și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor, Raed Arafat, a atras atenția cetățenilor că nu e cazul să se panicheze din cauza decretării stării de urgență fiindcă are scopul de a ajuta, nu de a crea probleme.

"Declararea stării de urgență este menită să ajute, să sprijine și în niciun caz să creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat și nici politizat. Este nevoie să fim solidari și să avem încredere unii în ceilalți", a afirmat Arafat.

Bilanț coronavirus în lume 15 martie 2020. Peste 156.900 de cazuri la nivel mondial și peste 5.800 de decese

 

 

×
Subiecte în articol: starea de urgență Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close