Antena 3 CNN Coronavirus Aproape 5.800 de cazuri de infectare cu coronavirus la persoane complet vaccinate, în SUA

Aproape 5.800 de cazuri de infectare cu coronavirus la persoane complet vaccinate, în SUA

Aproape 5.800 de cazuri de infectare cu coronavirus la persoanele vaccinate în Statele Unite, la o populaţie de aproape 77 de milioane. "Urmărim cu atenţie" cazurile de COVID-19 la persoanele complet vaccinate, a declarat Dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului de Control al Bolilor (CDC).

Aproape 5.800 de cazuri de infectare cu coronavirus la persoane complet vaccinate, în SUA
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    16 Apr 2021   •   15:21

Aceste cazuri nu sunt ceva surprinzător sau neaşteptat, niciun vaccin nu are o eficacitate de 100% împotriva infecţiei cu coronavirus.

Chiar şi aşa, cazurile sunt rare, iar datele sunt liniştitoare, au declarat experţii pentru NBC News.

"E un scenariu pozitiv, chiar şi cu aproape 6000 de infectări. Cei mai mulţi au simptome uşoare, sau sunt asimptomatici. Şi asta e exact ceea ce speram", a spus Tara Smith, profesor de epidemiologie la Universitatea Kent din Ohio. 

Majoritatea celor infectaţi după vaccinare nu au necesitat spitalizare, şi 29% au dezvoltat infecţii asimptomatice

Datele nu sunt încă oficiale, dar experţii CDC spun că vor începe să publice informaţii mai substanţiale pe site-ul lor începând cu săptămâna viitoare.

Datele demografice ale pacienţilor ce pot explica riscul crescut de infectare au rămas incerte. CDC a refuzat să dea detalii legate de cazurile discutate, inclusiv dacă pacienţii prezentau alţi factori de risc, cum ar fi un sistem imunitar compromis, sau dacă au continuat să folosească măsuri de protecţie (să poarte mască) post-vaccinare.

De asemenea nu este clar de ce asimptomaticii au fost testaţi pentru COVID-19 după ce au fost complet vaccinaţi. E posibil ca unii angajatori, cum ar fi cei din sistemul de sănătate, să ceară testare regulată. Şi mai mult, unele spitale au protocol de testare pentru orice control de rutină sau internare.

Se consideră că o persoană este complet vaccinată la două săptămâni după ce a primit a doua doză de vaccin (Pfizer-BioNTech sau Moderna), sau la o săptămână după prima doză de vaccin Johnson&Johnson (momentan vaccinarea cu Johnson&Johnson este oprită în Statele Unite).

În testele clinice s-a descoperit că Pfizer şi Moderna au o eficacitate de 95% împotriva COVID-19, iar Johnson&Johnson de 72%.

Totuşi, felul în care vaccinurile funcţionează în viaţa de zi cu zi diferă de rezultatele testelor clinice. Un studiu CDC publicat în martie pe baza datelor din spitale, a descoperit că vaccinurile Pfizer şi Moderna au o eficacitate de 90%.

Vaccinarea rămâne un pas important pentru stoparea pandemiei.

"Nu reduce riscul la zero, dar îl reduce la ceva ce putem controla", a spus Bill Hange, profesor de epidemiologie la Harvard T.H. 
 

×
Subiecte în articol: coronavirus COVID-19 vaccin
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close