Antena 3 CNN Coronavirus COVID-19 se mișcă mai rapid decât vaccinurile, avertizează OMS

COVID-19 se mișcă mai rapid decât vaccinurile, avertizează OMS

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că vaccinurile nu țin pasul răspândirii COVID-19 și că statele membre G7 împart prea puține vaccinuri către națiunile sărace.

COVID-19 se mișcă mai rapid decât vaccinurile, avertizează OMS
Sursa foto: Hepta
de Alexandru Negrici    |    15 Iun 2021   •   09:34

"Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de ele mai repede. În acest moment, virusul se mişcă mai repede decât distribuţia globală a vaccinurilor. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi ... aceste comunităţi au nevoie de vaccinuri şi au nevoie de ele acum, nu de anul viitor", a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statele care formează gruparea G7 au anunțat că vor să ajute națiunile sărace cu 1 miliard de doze. Promisiunea lor crescuse la Summit-ul din weekend, aceasta rezumandu-se anterior la 130 de milioane. 

OMS susține că ajutorul este prea mic și vine prea târziu. Inechitatea socială duce la o discrepanță de 73 la 1, între țările G7 și țările cu venituri mici.

Programul Covax a livrat până acum 87 de milioane de doze de vaccin către 131 de țări, deși OMS își propunea un obiectiv mult mai puternic. Organizația a declarat că vrea un procent global de vaccinare mai mare de 70% până la următorul Summit G7, care va avea loc anul următor în Germania.
 
„Pentru a face acest lucru, avem nevoie de 11 miliarde de doze”, a spus Tedros.

OMS are probleme cu fondurile

Pentru anul acesta mai sunt necesari peste 16 miliarde de dolari pentru finanțarea eforturilor de acces ușor la diagnosticarea, tratarea și vaccinarea persoanelor bolnave de Covid.

Organizația Mondială a Săntății a subliniat nevoia creșterii de fonduri, argumentând că suma de mai sus reprezintă doar 1% din cheltuielile globale mondiale de apărare.

„Sigur ne putem permite un procent din asta pentru a salva vieţi şi a pune capăt acestei pandemii”, a adăugat Michael Ryan, directorul OMS pentru situații de urgență.

×
Subiecte în articol: OMS COVAX COVID-19
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close