Antena 3 CNN Coronavirus Răsturnare de situație în cazul Hidroxiclorochinei. Efecte adverse grave observate la pacienți

Răsturnare de situație în cazul Hidroxiclorochinei. Efecte adverse grave observate la pacienți

După ce, în ultima vreme, hidroxiclorochina a fost promovată ca fiind cea mai eficientă substanță împotriva coronavirusului, două noi studii vin să răstoarne această teorie. Potrivit acestora, hidroxiclorochina nu prezintă o eficacitate semnificativă contra COVID-19, nici în cazul pacienţilor în stare gravă, nici al celor cu simptome uşoare.

Răsturnare de situație în cazul Hidroxiclorochinei. Efecte adverse grave observate la pacienți
Sursa foto: pexels
15 Mai 2020   •   14:23

Primul studiu, realizat de cercetătorii francezi, a concluzionat că acest derivat al clorochininei, un medicament antimalaric, nu reduce în mod semnificativ riscurile de internare la terapie intensivă sau de deces în cazul pacienţilor spitalizaţi cu pneumonie din cauza COVID-19.

De asemenea, cel de-al doilea studiu, realizat de o echipă de oameni de ştiinţă chinezi, spune că hidoxiclorochina nu elimină virusul mai rapid în comparaţie cu tratamentele standard în cazul pacienţilor internaţi cu o formă "uşoară" sau "moderată" de COVID-19. În plus, efectele secundare sunt mai importante.

"Coroborate, aceste rezultate nu susţin utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament de rutină pentru pacienţii cu COVID-19", se arată într-un comunicat de presă emis de jurnalul medical britanic BMJ, care a publicat cele două studii.

Pe de altă parte, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a emis un avertisment cu privire la medicament. 

La sfârşitul lunii aprilie, autorităţile sanitare canadiene au avertizat împotriva utilizării medicamentelor antimalarice clorochină şi hidroxiclorochină pentru prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus sau tratarea acestora notând posibilitatea apariţiei unor "efecte secundare grave" şi recomandând utilizarea lor "doar sub supravegherea unui medic". În aceeaşi lună, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a emis un avertisment similar cu privire la aceste medicamente.

De asemenea, în luna aprilie, un grup de experţi americani, sub egida Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, a transmis în mod oficial că nu recomandă medicilor să îşi trateze pacienţii cu COVID-19 prin combinaţia hidroxiclorochină şi azitromicină din cauza riscurilor pentru inimă. În ceea ce priveşte administrarea de hidroxiclorochină fără antibioticul azitromicină, grupul a explicat la acel moment că nu există încă studii riguroase pentru a se putea stabili o anumită direcţie.

Sursă: DC News

×
Subiecte în articol: hidroxiclorochină
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close