Antena 3 CNN Coronavirus Cât ține imunitatea după vaccinarea anti-COVID. Anunțul făcut acum

Cât ține imunitatea după vaccinarea anti-COVID. Anunțul făcut acum

Autoritățile estimează că răspunsul imun după toate cele trei vaccinuri existente se păstrează cel puțin un an, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Cât ține imunitatea după vaccinarea anti-COVID. Anunțul făcut acum
de Andreea Cigolea    |    16 Feb 2021   •   15:55

Medicul a fost întrebat despre ultimele date legate de imunitatea oferită de către fiecare dintre cele trei vaccinuri disponibile.

”Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă se referă la toate cele trei tipuri de vaccin, medicul a spus că datele sunt similare.

Vaccinul anti-COVID care a înregistrat cele mai multe reacții adverse

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a spus, marţi, că potrivit datelor statistice din țara noastră, cele mai multe reacții adverse le-au înregistrat românii care s-au imunizat cu doze de la Pfizer. 

"La reacții adverse sunt: Pfizer - 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul şi 2300: febră, cefalee, stare de obseală.

Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local şi 75 de reacții generale.

AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local şi trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie", a spus Valeriu Gheorghiță.

În privința dozelor, acesta a spus că numărul a ajuns, în 16 februarie, la peste 1,5 milioane.

"Numărul total de doze la 16 februarie este de e de 1.560.590. Stocul existent în această zi este de 262.867 de doze la nivelul centrelor de stocare din țară. În etapa a doua bilanțul la 15 februarie este de 696.943 de oameni vaccinați, dintre care 242.776 în prima etapă si 453.169 cu a doua doză", a precizat Gheorghiţă.

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close