Antena 3 CNN Coronavirus Klaus Iohannis: Piețele în spațiile deschise, piețele tradiționale românești, vor rămâne deschise

Klaus Iohannis: Piețele în spațiile deschise, piețele tradiționale românești, vor rămâne deschise

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 15:37 06 Noi 2020 Modificat la 15:37 06 Noi 2020
o_1emes3vt4mkd1b7eme21csn1c8vb.jpg
Sursa foto: Hepta

"Pandemia din păcate este o îngrijorare din ce în ce mai mare pentru noi. Astăzi am trecut efectiv de 10.000 de persoane nou infectate. Am prevăzut această situație încă de aseară.", a declarat Președintele Klaus Iohannis la o conferință de presă susținută vineri, în Baia Mare.

"Am decis noi măsuri, care au fost bine gândite. Măsuri ferme care vor fi aplicate începând de luni. Măsuri care sunt gândite pentru a încetini semnificativ răspândirea pandemiei. Sunt măsuri care ne afectează pe toți, dar în astfel de circumstanțe de pandemie trebuie să fim uniți. Noi toți românii, să fim o echipă, și să trecem cu bine peste această pandemie. 

"Aceste măsuri sunt necesare pentru a permite medicilor să se ocupe de cei care au forme grave de boală dar și de oameni care au alte boli și ajung la spital. Aceste norme trebuie respectate și dacă lucrurile sunt făcute bine atunci avem șansa să ne și protejăm, să și funcționeze economia, și să ducem o viață, noi toți, cât de cât apropiată de normalitate." a mai spus acesta

Întrebat dacă după alegeri se va intra în lockdown acesta a precizat:

"Eu cred că măsurile pe care le-am decis cu Guvernul sunt destul de ferme ca să ne permită și să avem campanie, să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, să avem alegeri în siguranță și să continuăm după alegeri fără să intrăm în faze de așa-zis lockdown"

Klaus Iohannis: Măsurile care au fost luate, și în plan național și în plan local, totuși nu au fost suficiente

"Discutând mai în detaliu cu Guvernul, am ajuns la concluzia că probabil soluția cea mai înțeleaptă ar fi să se închidă piețele care sunt în spații închise și să se lase să funcționeze, dacă lucrurile nu se agravează, piețele în spații deschise. Fiindcă este toamnă, sunt micii agricultori care acum vor să vină să-și vândă produsele.

Este perioada în care foarte mulți români își fac proviziile pentru iarnă. Și atunci, piețele în spațiile deschise, deci piețele tradiționale românești, vor rămâne deschise. Sigur, și aici trebuie respectate cu sfințenie toate normele.

Vor fi verificări și acolo unde vedem că nu se poate, vom lua măsuri mai dure.", a declarat Iohannis, întreabat despre măsura închiderii piețelor și târgurilor din țară.

Președintele a precizat că, în cazul în care în România se va depăși capacitatea de internare pentru bolnavii de COVID-19, va apela la alte state europene pentru ajutor:

"În momentul acesta, în România există spațiu și la terapie intensivă și locuri pentru bolnavii care nu au încă forme foarte grave. Am inițiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relații speciale, și sper să nu ajungem acolo dar, in extremis, avem contacte și le vom valorifica."

Printre măsurile de restricție anunțate vineri de Guvern, se numără și obligativitatea purtării măștii în spațiile închise și deschise din toată țara, indiferent de numărul de cazuri, închiderea tuturor școlilor din România și reintroducerea cursurilor online pentru toți elevii, dar și limitarea circulației pe timp de noapte. 

Coronavirus în România, 6 noiembrie 2020: Vinerea neagră. 10.260 cazuri noi de infectare

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.260 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 7.663 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.11.2020 (10:00) – 06.11.2020 (10:00) au fost raportate 123 decese (69 bărbați și 54 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

10.260 cazuri din 38.627 teste

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 36 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 36 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 35 decese la categoria de peste 80 de ani.

119 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.133. Dintre acestea, 1.001 sunt internate la ATI. 

1.001 la ATI - 123 decedați

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.418.245 de teste. Dintre acestea, 38.389 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.568 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.830 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 238 de   teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 6 noiembrie.

649 cazuri în București

Pe teritoriul României, 40.615 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.186 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 66.563 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 14 persoane.

×
x close