Antena 3 CNN Coronavirus Ce pedeapsă riscă fostul poliţist din Capitală care a îmbolnăvit 6 oameni cu coronavirus și a închis trei instituții publice

Ce pedeapsă riscă fostul poliţist din Capitală care a îmbolnăvit 6 oameni cu coronavirus și a închis trei instituții publice

Pacientul 16, cel care a îmbolnăvit cel puţin 6 oameni cu COVID - 19 după ce s-a îmbolnăvit şi a mers la Spitalul MAI unde a ascuns că a fost plecat din ţară, are dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Ce pedeapsă riscă fostul poliţist din Capitală care a îmbolnăvit 6 oameni cu coronavirus și a închis trei instituții publice
Sursa foto: Antena 3
11 Mar 2020   •   14:55

Din cauza minciunii fostului poliţist, comisarul şef Lupu Nelu, au fost închise trei instituţii: Spitalul MAI, cu toţi pacienţii şi cadrele medicale în el, dar şi Primăria Capitalei şi ADP Sector 4.

„Referitor la bărbatul de 60 de ani, diagnosticat cu Covid-19, facem precizarea că, pe numele lui a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii Prev de art 352 CP.”, anunţă autorităţile.  

Dacă va fi găsit vinovat, fostul poliţist riscă până la 2 ani de închisoare.

Mai exact, potrivit art 352, „(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”, arată Codul Penal.  

Spitalul se poate îndrepta împotriva fostului poliţist

„Codul penal prevede sancţiuni distincte pentru transmiterea altor boli grave, cum este virusul HIV. Singura sancţiune ce i se poate aplica, este cea prevăzută de art. 352 privind zădărnicirea combaterii bolilor. Pe de altă parte însă, dincolo de pedeapsa pentru fapta penală există partea civilă, iar în cazul acestei persoane, statul român, Spitalul Dimitrie Gerota, pacienţii care au fost plasaţi în carantină din cauza lui pot să-i ceară despăgubiri. Dacă doar el a infectat alte 5, sau 6 persoane, ne putem imagina ce cheltuieli imense înseamnă asta. Iar în contextul în care s-a confirmat deja că el a transmis infecţia cu acest virus, lucrurile vor deveni foarte serioase pentru acesta”, a precizat avocatul Adrian Cuculis, potrivit Adevarul.

×
Subiecte în articol: Lupu Nelu coronavirus
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close