Antena 3 CNN Coronavirus Singura româncă șefă de șantier naval în Italia, dezvăluiri despre muncitorii români şi restricţiile impuse de autorităţi | VIDEO

Singura româncă șefă de șantier naval în Italia, dezvăluiri despre muncitorii români şi restricţiile impuse de autorităţi | VIDEO

Alexandra Tărniceru este proprietara unei afaceri de nișă în Italia: conduce un șantier naval, iar majoritatea muncitorilor sunt români. Aceasta a povestit marți seara, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3, cum a fost afectată afacerea de restricțiile impuse de pandemia COVID-19 și cum s-au descurcat muncitorii români din Italia în tot acest timp.

Singura româncă șefă de șantier naval în Italia, dezvăluiri despre muncitorii români şi restricţiile impuse de autorităţi | VIDEO
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    16 Mar 2021   •   20:28

"Italia e împărțită pe zone. Fiecare regiune are o culoare în funcție de numărul de infectați. O schimbă la 15 zile.", a povesit Alexandra, explicând care sunt restricțiile impuse în fiecare zonă.

"Sunt aceleași restricții că și în România doar că aici sunt închise barurile, restaurantele, terasele. În zonele roșii este lockdown, nu ai voie să ieși din orașul tău decât cu declarație. În zonele portocalii e tot cam așa doar că sunt deschise școlile, la baruri poți să iei doar takeaway. În zonele galbene poți să te duci la bar sau la restaurant doar la ora prânzului, atât.

După 22:00 nu mai poți să circuli, indiferent de culoarea zonei. Aici a fost dintotdeauna așa, după valul doi."

"Statul Italian a ajutat cu fonduri nerambursabile. Au interzis concedierea, nu ai voie să concediezi pe nimeni."

"Toate activitățile comerciale aici au suferit o pierdere de aproximativ 40%. Statul Italian a ajutat cu fonduri nerambursabile. Au interzis concedierea, nu ai voie să concediezi pe nimeni.

La început lucrăm pe ture pentru că nu puteam să ținem șantierul la capacitate maximă. Dacă într-o zi suntem 100 de persoane la muncă, la început trebuia să fim mai puțini, lucrăm în ture, a trebuit să fac teste la toți angajații. La început se făceau la două săptămâni sau la o luna. Acum nu, acum doar dacă angajez pe cineva nou.

Nu s-au închis șantierele, s-au luat alte măsuri. S-au închis câteva ore să facă dezinfectare după care s-a reluat activitatea normal."

"Este o pierdere pentru firmă orice persoană care vrea să se ducă acasă în România să rezolve ceva"

Este o pierdere pentru firmă pentru că orice persoană care vrea să se ducă acasă stă două săptămâna în carantină, mai stă o săptămâna să își rezolve problemele. Pentru că la mulți angajați a expirat permisul, buletinul. Se întorceau, stăteau altă săptămâna în carantină.

Pentru o săptămâna de rezolvat lucruri (n.r. în România) se pierdea o luna. Și majoritatea nu au plecat tocmai din acest motiv, că e complicat și pentru ei, că nu câștigă nimic în perioada asta. Și e complicat și din cauza birocrației.

Școlile au fost deschise tot timpul. Tocmai din acest motiv s-a presupus că valul doi a plecat și din motivul asta. Cu reluarea transportului pentru elevi. A explodat și aici numărul de cazuri în valul doi.

S-au făcut și ture - două săptămâni câte 10 copii din clasa, apoi ceilalți. A făcut și online. Au fost închise doar în zonele roșii."

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close