Antena 3 CNN Coronavirus Tot ce trebuie să știm despre vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca

Tot ce trebuie să știm despre vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca

În data de 15 februarie 2021 a început vaccinarea cu AstraZeneca, pentru care au fost programate inițial peste 142.000 de persoane.

Tot ce trebuie să știm despre vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca
de Andreea Cigolea    |    12 Mar 2021   •   11:35

Până astăzi s-au vaccinat 214.494 de români cu serul anti COVID de la AstraZeneca. 

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca?

Vaccinul este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului?

Vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84 la sută. Într-o altă investigație, s-a constatat că vaccinul a redus durata răspândirii și a redus sarcina virală, ceea ce ar putea încetini transmiterea virusului. Pe baza acestor date, vaccinul a primit aprobare în multe țări.

Vaccinarea cu AstraZeneca indicată pentru toate vârstele?

OMS recomandă vaccinul pentru toate persoanele trecute de 18 ani, inclusiv pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) afirmă la rândul ei că vaccinul poate fi utilizat de către orice persoană cu vârsta de peste 18 ani. Până în prezent nu există suficiente rezultate în cazul persoanelor în vârstă pentru a avea o imagine clară despre cum funcționează vaccinul în aceste cazuri, dar se pleacă de la premisa unei reacții de protecție, bazată și pe experiența cu alte vaccinuri.

În schimb, comisia permanentă de vaccinare din Germania (STIKO) recomandă vaccinul AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârsta de până la 64 de ani. Recomandarea ține cont de lipsa datelor privind eficacitatea vaccinului la vârstnici. Majoritatea participanților la studiile AstraZeneca au avut între 18 și 55 de ani. AstraZeneca a precizat că ”eficacitatea vaccinului la persoanele mai în vârstă nu a putut fi evaluată” și că urmează studii pe această temă.

×
Subiecte în articol: coronavirus astrazeneca vaccin
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close