Antena 3 CNN Coronavirus Șefa Comisiei Europene: Țările UE trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie anti-COVID

Șefa Comisiei Europene: Țările UE trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie anti-COVID

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat miercuri în favoarea unei dezbateri despre oportunitatea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19, relatează presa internațională.

Șefa Comisiei Europene: Țările UE trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie anti-COVID
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Dati Bendo
de Adrian Iclozan    |    01 Dec 2021   •   16:44

''Este nevoie de dialog și de o abordare comună, dar este o discuție care trebuie purtată", a spus ea.

Șefa Comisiei, care are pregătire medicală, a insistat asupra naturii excepționale a situației pandemice, caracterizată de o creștere rapidă a infecțiilor în mare parte din statele Uniunii, de rate scăzute de vaccinare în anumite țări membre și, mai nou, de răspândirea variantei Omicron.

Von der Leyen a menționat că exprimă o "opinie personală", întrucât competențele în materie de sănătate în Uniunea Europeană aparțin "în totalitate" statelor membre.

Ursula von der Leyen: "Să ne gândim, eventual, la vaccinarea obligatorie în UE"

Ea a fost întrebată dacă vaccinarea ar trebui să fie obligatorie și a dat următorul răspuns:

''În urmă cu doi sau trei ani nu mi-aș fi imaginat niciodată că am să fiu martoră la ceea ce vedem acum, (la faptul) că avem o pandemie teribilă şi vaccinuri, dar acestea nu sunt folosite în mod corespunzător peste tot, iar costurile pentru sănătate sunt uriașe (...) Cred că este de înțeles şi adecvat să avem o dezbatere şi să ne gândim, eventual, la vaccinarea obligatorie în UE".

În prezent, doar 66,2% din populația totală a blocului comunitar este imunizată complet.

Săptămâna trecută, Administrația Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului anti-Covid Pfizer pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, însă cu o concentrație redusă la o treime față de doza folosită pentru adulți.

În planul măsurilor coercitive, Grecia şi Austria au anunțat amenzi pentru cei care nu acceptă să se vaccineze iar dezbaterea ia amploare și în alte state membre.

Amenzi uriașe pentru cei ce refuză vaccinarea, pregătite guvernul austriac

Un proiect de lege care-i vizează pe cei care refuză să se vaccineze anti-COVID prevede amenzi care pot ajunge la de cinci ori valoarea de facto a salariului minim din Austria.

Proiectul, dezvăluit de presa europeană, arată că cetățenii reticenți la vaccinare vor putea fi amendați cu până la 7.200 de euro în această țară europeană în care venitul salarial real minim este de 1.500 de euro.

Potrivit documentului, sub incidența legii vor intra toți cei care au rezidență permanentă în Austria.

Persoanele care refuză vaccinarea vor primi, după a doua somație, o amendă de 3.600 de euro.

Dacă prin refuzul de a se vaccina pun într-un pericol serios alte persoane sau dacă vor continua să ignore somațiile, amenda poate urca la 7.200 de euro.

Proiectul nu specifică în mod clar dacă doza booster va fi obligatorie sau dacă cetățenii care s-au vindecat după boală vor avea același tratament ca cei vaccinați. 

Din februarie, vaccinarea va deveni obligatorie pentru toți cetățenii care au rezidență permanentă în Austria, cu excepția celor care au contraindicații medicale.

Rata vaccinării în țară a depășit ușor 65%.

Autoritățile au impus săptămâna trecută un lockdown de trei săptămâni care vizează toată populația, fără a face diferența între vaccinați și nevaccinați.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close