Antena 3 Coronavirus Anunț importat pentru cei care s-au imunizat cu acest vaccin. EMA a confirmat o posibilă legătură cu cazurile letale de coagulare

Anunț importat pentru cei care s-au imunizat cu acest vaccin. EMA a confirmat o posibilă legătură cu cazurile letale de coagulare

de Redacția Antena 3    |    01 Oct 2021   •   20:06
Anunț importat pentru cei care s-au imunizat cu acest vaccin. EMA a confirmat o posibilă legătură cu cazurile letale de coagulare
Sursa foto: hepta

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat, vineri, că a identificat o posibilă legătură între "cazuri rare" de coagulare cu deznodământ letal și unul dintre vaccinurile anti-COVID autorizate în prealabil pentru utilizare în țările UE.

Este vorba despre vaccinul companiei americane Johnson&Johnson.

Potrivit EMA, această afecțiune de coagulare, potențial letală şi denumită tromboembolism venos (VTE), trebuie să fie inclusă în prospectul vaccinului anti-COVID-19 Johnson & Johnson ca efect secundar, separat de alte afecțiuni semnalate anterior.

VTE începe de obicei printr-un cheag format într-o venă de la nivelul picioarelor, mâinilor şi zonei inghinale, care călătorește apoi la plămâni şi blochează fluxul sangvin pulmonar.

Dincolo de legătura nou-stabilită cu vaccinurile anti-COVID, VTE este cauzat de producerea unor vătămări sau de lipsa de mișcare a pacienților imobilizați la pat.

Pastilele contraceptive şi mai multe boli cronice sunt de asemenea considerate factori de risc.

Ce afecțiuni a decis EMA să mai fie adăugate în prospectele vaccinurilor care nu se bazează pe ARN-mesager

EMA a recomandat, totodată, ca trombocitopenia imună (ITP) să fie adăugată pe lista efectelor adverse cu frecvență necunoscută înscrise în prospectul vaccinurilor anti-COVID-19 dezvoltate de Johnson & Johnson şi AstraZeneca.

ITP este o anomalie hemoragică al cărei efect constă în atacarea plachetelor sangvine de către sistemul imunitar al organismului afectat.

Ambele vaccinuri au fost anterior asociate cu o combinație foarte rară de cheaguri sangvine şi un număr scăzut de plachete sangvine, combinație cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Spre deosebire de tehnologia ARN-mesager, utilizată de Pfizer și Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca au la bază viruși-vector inactivați, care instruiesc celulele umane să sintetizeze o proteină ce pregătește sistemul imunitar împotriva viitoarelor infecții provocate de SARS-CoV-2.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close