Antena 3 CNN Economic Americanii au cumpărat 20% din datoria publică a Ucrainei

Americanii au cumpărat 20% din datoria publică a Ucrainei

Americanii au cumpărat 20% din datoria publică a Ucrainei
11 Noi 2013   •   14:36

Fondul de investiţii american, Franklin Templeton Investments (FTI), a achiziţionat obligaţiuni emise de guvernul ucrainean în valoare cinci miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 20 % din datoria publică a Ucrainei.

Vicepremierul de la Kiev, Sergei Arbuzov şi ministrul de Finanţe ucrainean, Yury Kolobov, au efectuat o vizită la sediul central al Fondului din California, acolo unde au discutat detaliile unei colaborări viitoare.

FTI a fost înfiinţată în 1947 şi are drepturi de proprietate cu o valoare de peste 800 de miliarde de dolari. Instituţia americană deţine şi obligaţiuni ale statului irlandez, cumpărate în apogeul crizei financiare recente. După ce Irlanda a primit sprijin financiar din partea Uniunii Europene şi a FMI, FTI a înregistrat un profit considerabil.

Experţii din domeniu susţin că afacerea cu Ucraina reprezintă o iniţiativă mult mai riscantă. Poziţia financiară a Ucrainei s-a deteriorat semnificativ pe pieţele emergente externe.
Un analist economic de la Morgan Stanley, Paolo Bathory, este de părere că cetăţenii ucrainieni vor resimţi sever aceste măsuri, prin diminuarea majoră a valorii monedei naţionale.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close