Antena 3 CNN Economic Ministrul Finanţelor explică cine scapă de datorii la stat

Ministrul Finanţelor explică cine scapă de datorii la stat

Ministrul Finanţelor explică cine scapă de datorii la stat
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Oct 2015   •   18:06
Românii care îşi vor plăti până la 31 martie 2016 contribuţiile restante la stat vor scăpa de o parte dintre dobânzile şi penalităţile de întârziere. 
 
Ordonanţa care prevede această facilitate a fost adoptată în Guvern. 
 
Persoanele fizice şi juridice care până la sfârşitul lunii septembrie anul acesta acumulaseră datorii trebuie să depună o notificare la Fisc prin care doresc acordarea facilităţii. 
 
Procedura de aplicare a ordonanţei de urgenţă se va aproba în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, prin ordin al ministrului finanţelor publice.
 
"Ce se acumulează după 30 septembrie nu mai intră în această scutire", a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, miercuri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.
 
"La penalităţi nu este o limită, se anulează complet", a precizat Teodorovici, adăugând că reducerea la dobândă este de maxim 54%, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă care-i scapă de penalităţi şi de o parte din dobânzi pe cei care-şi plătesc datoriile la stat. Amnistia fiscală, aşa cum a fost ea denumită de presă, se aplică atât firmelor, cât şi persoanelor juridice.

Ministrul Finanţelor spunea, săptămâna trecută, că se gândeşte şi la un sistem de recompense pentru cei care-şi plătesc la zi datoriile la stat.
 
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.
 
Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligaţiilor de plată principale.
 
De asemenea, trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie şi 31 martie 2016.
 
Firmele cu datorii vor depune toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.
 

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close