Legea va intra în vigoare din primăvară, iar până atunci românii îşi pot verifica angajatorul dacă e datornic pe "Lista ruşinii" de pe site-ul ANAF.
Guvernul vrea să reincrimineze reținerea și neplata contribuțiilor sociale și să aplice închisoare de la 1-5 ani sau amendă pentru angajatorii care utilizează această practică, de a reţine angajatului din salariul brut impozitul pe venit şi contribuţiile la pensie şi sănătate, dar care nu plătesc aceste sume către stat, unde trebuie să ajungă.
Legea ar urma să intre în vigoare din 1 martie 2022
Până atunci, angajaţii pot verifica dacă angajatorul le plăteşte contribuţiile, accesând site-ul ANAF, categoria Restanţe.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T4 2020, conform legislaţiei în vigoare. Lista apare în fiecare trimestru şi poate fi consultată pe site-ul https://www.anaf.ro/restante/.
Potrivit ordonanţei, "constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor", arată în actul normativ discutat acum de Guvern.
Închisoare până la cinci ani pentru patronii care nu plătesc angajaţilor, în 60 de zile:
- Contribuția de asigurări sociale
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate
- Impozit pe venitul din dividende