
Pe durata iernii, șoferii ar trebui să aibă în mașină mai multe lucruri care îi pot scoate din dificultăți, indiferent că rămân împotmoliți în zăpadă, dau de polei sau întâmpină alte necazuri cauzate de vremea rece.
Ce trebuie să ai în mașina iarna în mod obligatoriu
În primul rând, șoferii ar trebui să păstreze în mașină pe timpul sezonului rece o racletă pentru îndepărtarea depunerilor de gheață pe parbriz și pe geamuri. Poate fi de ajutor și un spray pentru dezghețarea geamurilor. Totodată, un sac mic de sare și unul de nisip pot fi de ajutor, în cazul în care rămâneți blocați, iar o pereche suplimentară de mănuși este întotdeauna binevenită pe timp de iarnă. În același timp, o lopată este un accesoriu obligatoriu, indiferent dacă vorbim de mediul urban sau rural.
De mare ajutor poate fi și o pereche de lanțuri antideparante, deși în orașe sunt slabe șanse să fie necesare.
Ce sa iei la tine în mașină dacă pleci la drum lung
Pentru drumurile lungi pe timp de iarnă, sunt necesare câteva produse care să-ți asigure siguranța în cazul unei situații neprevăzute.
Pentru început, mașina trebuie pregătită pentru drumul lung, ca în orice sezon. O inspecție vizuală rapidă pentru a ne asigura că totul este în regulă, presiunea în pneuri trebuie să fie corespunzătoare, din punct de vedere mecanic să nu existe probleme, iar lichidul de spălare a parbrizului trebuie să fie la un nivel optim. Totodată, ar fi bine să plecăm cu rezervorul de combustibil plin și să încercăm să-l menținem la un nivel mediu pe durata deplasării, în caz că rămânem blocați și trebuie să avem căldură în mașină. Un autovehicul consumă foarte puțin combustibil la ralanti, adică în starea de funcționare încetinită, când mașina stă pe loc cu motorul pornit, însă funcționarea asigură prezența căldurii în habitaclu și este este foarte importantă.
Este bine să avem în portbagaj lanțuri, în caz că dăm de porțiuni cu gheață, un sac mic de sare, un sac mic de nisip pentru aderență în caz că rămânem împotmoliți și o lopată pentru a putea ieși din zăpadă. Totodată, în cazul în care rămânem înzăpeziți, putem folosi lopata pentru a elibera zona din jurul tobei de eșapament. Astfel, nu blocăm eliminarea gazelor arse și împiedicăm ajungerea lor în habitaclu.
Pentru drumul lung pe timp de iarnă, în special dacă ne deplasăm în zone problematice, avem nevoie de pregătiri suplimentare. Ne trebuie o pătură sau două, o sticlă sau două de apă, și alimente - pot fi potrivite batoanele proteice sau alte alimente cu aport mare de calorii, neperisabile și cu termen lung de valabilitate. Aceste provizii, alături de un nivel ridicat al combustibilului, ne pot fi de mare ajutor în cazul în care rămânem blocați în zăpadă, până la sosirea ajutoarelor.
Totodată, șoferii trebuie să se asigure că dețin în mașină triunghiuri reflectorizante, pentru a-și marca prezența, dar și o trusă sanitară completă și în termen de valabilitate.