Antena 3 CNN Economic Auto Românii îşi pot înmatricula şi radia maşinile online. Noile proceduri care te scăpă de birocraţie

Românii îşi pot înmatricula şi radia maşinile online. Noile proceduri care te scăpă de birocraţie

Șoferii români își vor putea înmatricula acum mașinile online printr-o aplicație, făcând câţiva paşi simpli.

de Cătălina Iordache    |    28 Feb 2024   •   10:43

Aplicaţia pentru înmatricularea online a maşinilor va fi administrată de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). 

Legea care permite înmatricularea mașinilor online a fost adoptată de Parlament și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Fie că vorbim despre o mașină nouă sau una second-hand, înmatricularea va putea fi făcută exclusiv online. 

Se poate face acest lucru cu o aplicație care aparține DRPCIV. Practic, proprietarii vor încărca toate documentele necesare, fie că vorbim despre actele mașinii sau actele proprietarului, în format electronic pe această aplicație. 

Nu doar înmatricularea va fi făcută online, ci și transcrierea dreptului de proprietate pentru un autoturism sau radierea unui vehicul. 

Astfel, românii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul din circulaţie vor putea face acest lucru fără să se mai deplaseze la un sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV). 

Înmatriculare auto online va putea fi făcută prin aplicaţie şi va permite românilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale.

Așadar, acesta este un pas în procesul de digitalizare a instituțiilor publice, un drum în minus pentru proprietarii de vehicule și mai puțină birocrație, pentru că la ghișee tot timpul se formau cozi și, mai mult, era nevoie chiar și de bonuri de ordine. 

Legea a fost votată de Parlament și a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Ea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. 

În acest moment, parcul auto din România a depășit 10 milioane de vehicule.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close