Antena 3 CNN Economic Banci Bancherii cer BNR să întârzie executarea silită a datornicilor pentru a-şi proteja profiturile

Bancherii cer BNR să întârzie executarea silită a datornicilor pentru a-şi proteja profiturile

Bancherii cer BNR să întârzie executarea silită a datornicilor pentru a-şi proteja profiturile
Sursa foto: bnr
05 Feb 2009   •   09:25

Debitorii care nu îşi plătesc ratele în termen de 90 de zile intră în procedura de executare silită, iar băncile sunt nevoite să provizioneze creditul în totalitate. Potrivit Ziarului Financiar, bancherii cer Băncii Naţionale să prelungească perioada de graţie până la 150 de zile, iar, ulterior, să se treacă la executarea silită a clientului şi la provizionarea integrală a creditului respectiv.
"Puterea băncii slăbeşte, clientul este exasperat şi nu mai cooperează", spun cei de la Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) într-o scrisoare adresată prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, citaţi de ZF. ARB propune ca sistemul de de supraveghere să se adapteze la situaţia de criză internaţională.
În ianuarie, mai multe bănci s-au confruntat cu creşteri ale întârzierilor la achitarea ratelor mai ales la creditele în valuta, unde deprecierea rapidă a leului faţă de monedele străine a îngreunat rambursarea împrumuturilor.
În 2008, soldul restanţelor acumulate la credite a crescut de 2,6 oriîn lei, la 2,86 miliarde lei (echivalentul a aproape 720 mil. euro), potrivit BNR, în condiţiile în care în noiembrie şi decembrie a fost consemnată o accelerare.
Din noiembrie 2008, băncile dispuneau de provizioane duble faţă de nivelul din urmă cu un an, însumând echivalentul a 1,7 miliarde de euro. O creştere a provizioanelor duce la o scădere a profiturilor băncilor. Prin urmare, bancherii cer Băncii Naţionale să încurajeze băncile, să reeşaloneze şi să restructureze creditele cu probleme.
Pentru a-şi diminua costurile cu provizioanele neperformante, bancherii cer ca BNR să accepte ca, în cazul creditelor cu garanţii la care se acumulează întârzieri mai mari de 90 de zile să constituie provizioane la valoarea "expunerii nete" faţă de client. Expunere aceasta se determină pe baza deducerii valorii garanţiilor (ipoteci de exemplu) din creditul rămas de rambursat.
Provizioanele sunt sume de bani constituite în temeiul prudenţei pentru a acoperi eventuale pierderi. Astfel, în funcţie de tipul creditului şi de previziunile de rambursare a împrumutului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR bancheri
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close