Antena 3 CNN Economic Banci Cu cât s-ar putea mări avansul pentru Prima Casă

Cu cât s-ar putea mări avansul pentru Prima Casă

Cu cât s-ar putea mări avansul pentru Prima Casă
Sursa foto: sursa: Agerpres
16 Iun 2016   •   21:03

Avansul pentru creditele Prima Casă ar putea creşte peste nivelul de 5%, cât este acum. E una dintre variantele luate în calcul de autorităţi, care analizează modul în care va continua programul guvernamental. Decizia ar veni în contextul în care cererea pentru creditele Prima Casă a explodat anul acesta iar multe bănci au stabilit avansuri de peste 30% pentru creditele ipotecare, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată, scrie digi24.ro.

Programul Prima Casă ar putea continua, dar cu alte reguli, spun oficialii Fondului de Garantare, instituţia care reprezintă statul în contractele de creditare Prima Casă.

„Încercăm să direcţionăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor şi se va concentra pe avans discuţia, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine şi normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condiţiile în care în alte ţări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuţiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, a declarat Simona Mureşan, director în cadrul Fondului de Garantare.

Brokerii de credite imobiliare spun însă că puţini români, mai ales tineri, şi-ar permite un avans mai mare.

„În momentul în care s-ar veni cu o creştere de avans la 20%, o dată că s-ar pierde interesul pentru acest produs şi, doi la mână, nu s-ar realiza restricţionarea accesului la acest produs pentru clienţii care nu au caracter social”, spune Dragoş Nichifor, broker de credite.

 

×
Subiecte în articol: prima casa
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close