Antena 3 CNN Economic Banci Ilie Şerbănescu: În România, băncile fac cămătărie. Unele şi-au făcut deja plinul şi pot pleca

Ilie Şerbănescu: În România, băncile fac cămătărie. Unele şi-au făcut deja plinul şi pot pleca

Ilie Şerbănescu: În România, băncile fac cămătărie. Unele şi-au făcut deja plinul şi pot pleca
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Sep 2010   •   11:48

Perioada în care băncile acordau "credit doar cu buletinul" nu numai că a trecut, dar se şi resimte puternic atât în sistemul bancar internaţional - în SUA 140 de bănci au intrat deja în faliment - cât şi, implicit, în cel intern. Creşterea economică nesănătos de mare din anii 2000-2005, în care banii au devenit extrem de ieftini îşi are consecinţele de rigoare acum, când o mare parte din instituţiile bancare mai reuşeşc să se menţină pe linia de plutire doar pentru că guvernele intervin pentru a evita un colaps al întregului sistem economic.

În România, unde funcţionează în momentul actual aproximativ 40 de bănci, situaţia mai este încă roz doar pentru cele 20 care au bănci-mamă în Occident. Analistul Ilie Şerbănescu a declarat pentru Ziarul Naţional că marele pericol care ameninţă economia României este legat de băncile străine din ţară,  care în cazul în care vor vrea să plece vor atrage după sine o tragedie economică.

Totuşi acest lucru ridică o problemă destul de delicată pentru ele, întrucât plecarea de pe teritoriul României ar însemna renunţarea la creditele acordate cetăţenilor. Această manevră ar putea duce astfel la pierderi extrem de mari, având în vedere uşurinţa cu care instituţiile bancare au împrumutat bani în anii precedenţi.

?Că avem doar bănci străine, asta este evident. Problema e că dacă vor să facă vreo manevră să facă rău României, pot s-o facă. Cum? Într-o zi pot să zică pur şi simplu ? gata nu mai avem ce căuta aici şi plecăm. Dar pentru a face acest lucru, băncile trebuie să decidă dacă mai vor creditele pe care le-au dat înapoi. Sunt bănci care şi-au făcut deja plinul şi pot să plece?, a spus Ilie Şerbănescu.

Această perioadă în care băncile nu mai acordă credite nu reprezintă nici pe departe începutul falimentului, ci doar o stagnare din acest punct de vedere, întrucât ele evită astfel expunerea la orice fel de pericol de acest gen. Mai mult decât atât, în ultima vreme, directorii de bănci au pus în practică câteva scheme prin care transformă încetul cu încetul creditarea în cămătărie, prin introducerea de noi clauze, acte adiţionale şi modificări ale comisioanelor.

?Prin toată nebunia aia cu creditarea de acum câţiva ani, pot spune că băncile şi-au tăiat singure craca de sub picioare. Iar acum sunt în situaţia în care sunt. De fapt, pot spune că în România băncile nu fac creditare, ci cămătărie. În privinţa falimentului, nu prea au de ce să dea faliment pentru că nu mai dau credite şi şi-au încetat expunerea de doi ani. Nu e faliment, ci o poziţie de stand-by. Cred că nu mai au ce să facă pe aici. Nu mai pot face profit decât strângând cu uşa vechii clienţi?, mai susţine Ilie Şerbănescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ilie serbanescu banci creditare
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close