Moody's: Problemele Europei afectează băncile din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie

06 Mai 2010   •   16:48
Moody's: Problemele Europei afectează băncile din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie portugalia

Agenţia de evaluare financiară Moody's e de părere că problemele fiscale ale Europei ar pueta afecta sistemele bancare din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie, dacă riscurile de contaminare cresc, potrivit Bloomberg.

"Fiecare dintre sistemele bancare ale acestor state se confruntă cu probleme de natură şi intensitate diferite. Moody's avertizează că riscurile de contaminare ar putea diminua aceste diferenţe şi aduce ameninţări reale", preciezază un comunicat al agenţiei.

Portugalia şi Italia ar putea avea probleme suverane care se pot răsfrânge asupra sistemului bancar din cauza îngrijorărilor investitorilor referitoare la profitul de credit suveran. Aici, declinul imobiliar a afectat puternic băncile.

Moody's a plasat Portugalia sub supraveghere, atribuindu-i ratingul ?Aa2?, în vederea retrogadării cu o treaptă. Situaţia financiară din Portugalia s-ar putea înrăutăţi considerabil, mai ales din cauza problemelor legate de creşterea economică pe termen lung.

"Un factor cheie în a determina dacă riscurile de contaminare se menţin, în acest caz, va fi opinia pieţei legată de succesul sau insuccesul pachetului de sprijin UE-FMI convenit recent pentru Grecia", arată comunicatul agenţiei de evaluare.

Antena3.ro

Parteneri
x close