Antena 3 CNN Economic Banci Oficialii europeni: România riscă lansarea procedurii de infringement prin nemodificarea OUG 50

Oficialii europeni: România riscă lansarea procedurii de infringement prin nemodificarea OUG 50

Oficialii europeni: România riscă lansarea procedurii de infringement prin nemodificarea OUG 50
Sursa foto: Foto: Video News
01 Noi 2010   •   12:47

Oficialii Fondului Monetar şi cei ai Comisiei Europene evită să precizeze clar dacă modificarea Ordonanţei 50 referitoare la creditele populaţiei reprezintă o condiţie strictă pentru acordarea următoarei tranşe din împrumut. Într-o conferinţă de presă susţinută luni la sediul BNR, şefii celor două delegaţii au vorbit despre asigurarea unui echilibru între bănci şi consumatori. Istvan Szekely, directorul de ţară pentru România în cadrul CE, a precizat, însă, că nemodificarea acestei Ordonanţe poate prezenta riscul ca România să intre în procedura de infringement

Istvan Szekely susţine că CE înţelege nevoia de protecţie în plus a consumatorilor, în special în domeniul financiar bancar, dar că trebuie să se asigure şi că sistemul bancar este solid, iar legislaţia europeană este respectată. Potrivit oficialului, autorităţile europene au trimis deja o scrisoare Guvernului României, pentru a semnala că Ordonanţa 50 nu este în conformitate cu reglementările europene.

"Această etapă este cea de preinfringement", a precizat Istvan Szekely, citat de Agerpres. Acest lucru înseamnă că autorităţile comunitare au sesizat că legislaţia europeană nu a fost preluată în cea naţională.

Szekely a punctat totodată că Banca Naţională a României rămâne singurul factor decisiv pentru reglementarea activităţii unei bănci, iar astfel de proceduri n-ar trebuie să poată fi deschise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, susţine că OUG 50/2010 trebuie modificată pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori. Cu toate acestea, în conferinţa de luni el a evitat să precizeze clar dacă aceasta este o condiţionalitate strictă pentru eliberarea următoarei tranşe.

"Ne interesează ca populaţia să fie protejată dar vrem să ne asigurăm şi că nu existe ceva care să pericliteze stabilitatea financiară. Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective (...) Vrem să ne asigurăm că am respectat acest echilibru pentru continuarea programului ", a spus Jeffrey Franks.

Săptămâna trecută, şeful misiunii FMI declara că aplicarea Ordonanţei 50 într-un mod corespunzător este o condiţie pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut.

"'Trebuie să avem o Ordonanţă 50 satisfăcătoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastră, ci şi a Comisiei Europene", a subliniat joi oficialul FMI, după o nouă rundă de discuţii la Ministerul de Finanţe.

×
Subiecte în articol: Jeffrey Franks
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close