Antena 3 CNN Economic Banci Poziţia lui Treichl câştigă adepţi la SIF-uri: listarea BCR, ultima soluţie şi în cazul SIF Muntenia

Poziţia lui Treichl câştigă adepţi la SIF-uri: listarea BCR, ultima soluţie şi în cazul SIF Muntenia

Poziţia lui Treichl câştigă adepţi la SIF-uri: listarea BCR, ultima soluţie şi în cazul SIF Muntenia
Sursa foto: Foto: diepresse.com
de Catalin Ciocan    |    22 Aug 2011   •   19:03

Listarea BCR este vazuta ca o solutie ultima si de SIF Muntenia, dupa ce la finele saptamanii trecute, conducerea SIF Banat-Crisana declarase ca listarea bancii este “mai proasta” decat variantele discutate cu austriecii de la Erste. De asemenea, pe piata sunt indicii ca SIF Transilvania si SIF Oltenia au renuntat la optiunea listarii BCR. Singura SIF care a avut o pozitie de forta fata de Erste pe acest subiect este SIF Moldova, insa si aici in ultima vreme nu mai sunt semnale care sa confirme ca se mentine pe pozitia anterioara.

Pozitia SIF Muntenia, care pana acum avusese o atitudine rezervata  pe subiectul BCR, reiese din materialele postate pentru AGA din septembrie care a fost convocata la solicitarea unui grup de actionari, care ceruse initierea demesurilor pentru listarea BCR.

Administratorii SIF Muntenia (SIF4) spun ca in discutiile cu Erste Bank s-au luat in considerare solutii alternative de valorificare a actiunilor detinute de SIF-uri la BCR, avand in vedere “lipsa de entuziasm” a austriecilor fata de listare. Aceste variante erau: cumpararea de catre Erste Bank a actiunilor, schimbul actiunilor BCR cu titluri Erste, inclusiv prin majorarea capitalului bancii austriece sau prin fuziune celor doua banci si combinatii ale acestora. 

SIF-urile au avut totodata discutii cu terte parti in vederea valorificarii actiunilor direct sau prin intermediul unor instrumente derivate, discutii care, potrivit SIF Muntenia, nu au dus la rezultate concludente.

“Rezolvarea problemei valorificarii actiunilor BCR detinute in oricare dintre variantele propuse ca alternativa la listare prezinta o serie de dificultati de natura juridica, fiscala si financiara, dar se depun eforturi pentru gasirea unei solutii definitive pana la expirarea prelungirii acordului. Evolutiile ulterioare pe pietele de capital si in particular pe BVB (listarea si evolutia actiunilor Fondului Proprietatea si esecul ofertei de vanzare a actiunilor Petrom) confera listarii BCR un caracter de solutie optima”, a mentionat Petre Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care aministreaza portofoliul SIF Muntenia.

In aceste conditii, administratorii SIF Muntenia propun actionarilor sa aprobe mandatarea societatii pentru a solicita BCR si actionarului sau majoritar, cel mai tarziu pana pe 13 octombrie, initierea procedurilor in vederea admiterii la tranzactionare la Bursa din Bucuresti a actiunilor BCR, daca pana la acea data nu se finalizeaza negocierile cu austriecii privind o alta modalitate de valorificare a participatiei detinute de SIF4.
SIF Muntenia a convocat AGA pentru 21/22 septembrie, la solicitarea unui grup de actionari format in principal din fonduri de investitii care cer listarea BCR.

Oficialii SIF4 spun insa ca daca in momentul preluarii BCR de catre Erste listarea aparea ca o posibilitate convenabila de valorificare a actiunilor, avand in vedere evolutia pietelor de capital din acel moment, la momentul scadentei acordului incheiat cu Erste, respectiv in toamna anului 2009, pietele financiare erau in stare critica din cauza crizei, indicele de referinta BET al Bursei de la Bucuresti, cazand de la circa 10.000 de puncte la 2.000 de puncte, listarea la Bursa riscand sa produca un rezultat neconvenabil atat pentru SIF-uri, cat si pentru Erste. 

“De aceea, in vara anului 2009, SIF-urile si Erste Bank au negociat si semnat o prelungire cu doi ani a acordului, in conditii esential neschimbate. O data cu apropierea expirarii si a noului termen, SIF-urile au inceput sa discute sustinut cu Erste Bank modalitatea indeplinirii de catre aceasta din urma a obligatiilor sale de acord”, a precizat Szel.

CEO-ul Erste Bank, Andreas Treichl, s-a pronuntat insa in mod categoric la finele lunii iulie impotriva listarii BCR, spunand ca aceasta ar fi o “prostie” si va face tot posibilul sa o evite, deoarece nu este in interesul grupului austriac.

Primul presedinte de SIF care a sustinut pozitia lui Treichl a fost Ioan Cuzman, seful SIF Banat-Crisana, care a declarat la randul lui ca aducerea bancii pe bursa ar fi “pierdere curata” pentru toti actionarii.  Pe piata circula informatii potrivit carora si SIF Transilvania ar fi mai aproape de incheierea unui deal cu Erste.

In plus, Consiliul de Administratie al SIF Oltenia recomanda actionarilor ca variante de lichidizare a participatiei de la BCR vanzarea partiala sau schimb de actiuni cu titluri Erste. SIF Moldova este singura care a avut o pozitie de forta pe subiectul listarii BCR, insa in lumina ultimelor evolutii nu este la fel de clar daca reprezentantii SIF 2 isi mentin in continuare optiunea anuntata sau vor cauta si ei un deal cu Erste.


×
Subiecte în articol: BCR SIF Erste
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close