Antena 3 CNN Economic Banci Românii au depozite la bănci de 300 miliarde de lei. Din acestea, doar jumătate sunt garantate. Ce se întâmplă dacă o bancă dă faliment

Românii au depozite la bănci de 300 miliarde de lei. Din acestea, doar jumătate sunt garantate. Ce se întâmplă dacă o bancă dă faliment

Românii au depozite la bănci de 300 miliarde de lei. Din acestea, doar jumătate sunt garantate. Ce se întâmplă dacă o bancă dă faliment
de Catalin Ciocan    |    07 Dec 2011   •   14:30
Valoarea depozitelor in intreg sistemul bancar romanesc este de 300 miliarde de lei, dintre care circa 270 miliarde de lei in bancile participante la Fondul National de Garantare a Depozitelor, iar din aceasta suma sunt garantate 138 miliarde de lei, potrivit conducerii Fondului.
 
Din suma de 138 miliarde de lei, persoanele fizice au 104 miliarde de lei, iar IMM-urile restul de 34 miliarde de lei.
 
Fondul de Garantare a de Depozitelor garanteaza depozitele in limita a 100.000 de euro ale persoanelor fizice si IMM-urilor, nu si cele ale marilor companii.  In ceea ce priveste depozitele persoanelor fizice, circa 94 miliarde de lei sunt in plafonul de compensare.
 
“In acest an situatia a fost confuza, au fost si trimestre in care au scazut, si unele in care au crescut. Per ansamblu, am consemnat o crestere, mica ce-i drept intre 1-2%”, a declarat Eugen Dijmarescu, presedintele Fondului, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor la Sinaia in perioada 7-10 decembrie.
 
Resursele Fondului de Garantare a Depozitelor se ridica in prezent la 2,3 miliarde de lei (500 milioane de euro).
 
“Daca resursele fondului sunt insuficiente exista posibilitatea sa primeasca o cotizatie suplimentara din partea institutiilor de credit, sa se imprumute la banci, sa emita obligatiuni in nume propriu si in cazul in care nici una dintre acestea nu este suficienta sa apeleze la un imprumut de la Ministerul Finantelor”, a precizat Dijmarescu.
 
Care este procedura prin care deponentii isi pot recupera banii in cazul in care o banca intra in insolventa?
 
“In 24 de ore de la declararea insolventei, banca respectiva pune la dispozitia Fondului lista deponentilor cu sumele pe care acestia le au in depozite. In 24 de ore verificam care dintre aceste sume se incadreaza in plafonul de 100.000 de euro si transferam in cel mult 4 zile, in functie de zilele nelucratoare, lista impreuna cu fondurile la bancile mandatate de Fondul de Garantare sa faca platile pe teritoriul intregii tari”, a explicat Eugen Dijmarescu.
 
Acesta a subliniat ca nu Fondul este cel care va face platile, ci bancile mandatate dupa criteriul celor mai mari retele, adica in momentul de fata BCR si BRD. Platile trebuie sa se faca in maximum 20 de zile de la data declararii insolventei de catre BNR. La nivel europen se discuta in prezent ca termenul sa fie scurtat intr-o prima faza la maximum 15 zile, iar apoi la 7 zile.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close