Antena 3 CNN Economic Biz News Acesta va fi sfârşitul zonei euro? S&P ameninţă cu scăderea ratigului întregii Uniuni Europene

Acesta va fi sfârşitul zonei euro? S&P ameninţă cu scăderea ratigului întregii Uniuni Europene

Acesta va fi sfârşitul zonei euro? S&P ameninţă cu scăderea ratigului întregii Uniuni Europene
Sursa foto: Foto: cnn.com
de O.P.    |    08 Dec 2011   •   06:23

Summitul de la Bruxelles, de la care se aşteaptă salvarea monedei euro, se anunţă foarte dificil după ce reuniunea pregătitoare s-a încheiat fără niciun acord. Ca şi cum situaţia nu ar fi destul de gravă, agenţia Standard&Poor's avertizează că ar putea scădea ratingul întregii Uniuni Europene, ca şi al multor bănci importante de pe continent.

Consilierii şefilor de stat şi de guvern din zona euro s-au întrunit, miercuri, pentru a pregăti summitul de astăzi, dar nici măcar nu s-au apropiat de un compromis. Germania insistă să-şi impună punctul de vedere iar Marea Britanie ameninţă să blocheze modificarea tratatului european dacă nu recapătă unele atribuţii preluate de forurile de la Bruxelles.

Un înalt demnitar de la Berlin se declara, sub acoperirea anonimatului, "pesimist" în privinţa rezultatelor summitului. "Unii parteneri nu înţeleg, încă, gravitatea situaţiei", adăuga el. Dacă şefii de stat şi de guvern nu vor reuşi să aplaneze divergenţele, noul acord ar putea fi încheiat doar de cele 17 ţări ale zonei euro. Dar opţiunea nu este agreată de Comisia Europeană, deoarece ar întări imaginea de dezbinare, şi nu va convinge, probabil, nici pieţele financiare.

Dar nu numai Italia este în pericol: Standard&Poor's a plasat, ieri, sub supraveghere, cu perspectivă negativă, nota datoriei întregii Uniuni Europene, ca şi a unor mari bănci din statele membre.





×
Subiecte în articol: zona euro
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close