Antena 3 CNN Economic Biz News Analiştii băncii nr.3 din piaţă: La modul real, economia mondială nu şi-a revenit din recesiune. Vor urma şi alte retrogradări de rating sonore

Analiştii băncii nr.3 din piaţă: La modul real, economia mondială nu şi-a revenit din recesiune. Vor urma şi alte retrogradări de rating sonore

Analiştii băncii nr.3 din piaţă: La modul real, economia mondială nu şi-a revenit din recesiune. Vor urma şi alte retrogradări de rating sonore
de Catalin Ciocan    |    19 Aug 2011   •   11:26
Turbulentele de pe piete din luna august au fost un prim ecou al temerilor, justificate in opinia analistilor de la BT Securities, privind reintrarea economiei mondiale in recesiune. BT Securities este societatea de brokeraj a grupului Banca Transilvania, care detine a treia banca de pe piata locala dupa activele de la jumatatea anului.

Analistii de la BT spun ca in decada 2000-2010, sistemul financiar global a fost marcat de o serie de  bule speculative, incepand cu dot.com, continuand cu sectorul imobiliar si marfurile (titei, grane), apoi cu creditele subprime si incheind acum cu  bula suprema, cea a datoriilor suverane.

“La modul real, economia mondiala nu prea si-a revenit din recesiune, deznodamantul (care ne  trimite mai degraba la deflatie si situatia dificila a Japoniei in decada 1990-2000) fiind doar amanat prin injectii masive de lichiditati si bailout- uri care, in cele din urma, au alimentat actuala faza a crizei financiare”, considera Dan Rusu, seful departamentului de analiza al BT Securities.

“Credem ca suntem abia la inceput, iar decizia S&P de retrogradare a  rating-ului SUA (desi cam pripita avand in vedere ca Statele Unite se  imprumuta in propria moneda si au,  in caz extrem, capacitatea de a  recurge la tiparirea de bani) va fi urmata – daca agentia ramane consecventa – de alte retrogradari sonore ale rating-ului de tara”, a adaugat Rusu. 

Potrivit acestuia, destul de  multi ochi se indreapta acum spre Franta, tara conservandu-si deocamdata rating-ul AAA in conditiile in care nivelul datoriei ca procent din PIB (acum pe la 85%) a crescut de doua ori mai repede decat al Italiei din 2007  incoace.

“Iminenta default-urilor la creditele suverane, mai ales pentru tarile din zona euro (Grecia, Portugalia, Irlanda) va accentua presiunile deflationiste la nivel mondial si acesta este riscul cel mai mare in al doilea semestru al acestui an si in 2012”, spune analistul de la BT Securities.

In ce priveste situatia Romaniei, dupa ce abia in primul trimestru din acest an  se inregistra iesirea oficiala din recesiune, estimarile preliminare Eurostat  pentru trimestrul al doilea al anului vin sa indice cea mai redusa crestere economica anualizata pozitiva din UE si o crestere de trei ori mai mica (0,2%) fata de primele trei luni ale anului. Totusi, o  evolutie la fel de dezamagitoare a inregistrat si Germania - cu o incetinire a cresterii economice de la 1,3% in T1 11 la 0,1% in T2, Franta – cu un PIB stagnant si chiar SUA cu o crestere economica in T1 2011 semnificativ revizuita in jos (de la 1,92% la 0,36%), iar in T2 sub asteptari (la 1.3%).

Analistii de la BT considera ca exista si o latura favorabila in aceasta perspectiva, ce consta in faptul ca  Romania se numara printre economiile emergente, iar nivelul de indatorare al  tarii este relativ redus si sub control – o situatie superioara multor economii mature din UE.

“Si, desi nu face parte din grupul BEE (big emerging economies  – China, India, Brazilia), ca economie in curs de dezvoltare, participa la  tendinta ce se manifesta inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial: tarile emergente contribuie intr-o masura tot mai mare la PIB-ul global”, a mentionat Dan Rusu.

 Un raport recent al PIMCO anticipeaza chiar ca pana in 2013, aportul economiilor in curs de dezvoltare la PIB-ul global il va depasi pe cel al economiilor mature.

“Subliniem aici tendinta tot mai vizibila de redirectionare a fondurilor inspre zona emergenta a economiei globale si ca nu e lipsit de sens sa afirmam ca, in perspectiva, o tara emergenta ca  Romania, are potential major chiar si intr-un context global tulbure in perioada urmatoare”, a conchis Dan Rusu.

 

Sursa: BT Securities


×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close