Antena 3 CNN Economic Biz News Aprecierea euro poate duce la scumpirea carburanţilor, electricităţii, cafelei şi ţigărilor

Aprecierea euro poate duce la scumpirea carburanţilor, electricităţii, cafelei şi ţigărilor

Aprecierea euro poate duce la scumpirea carburanţilor, electricităţii, cafelei şi ţigărilor
Sursa foto: Foto: etftrends.com
01 Oct 2011   •   10:47
Euro a depăşit oficial pragul de 4,35. Cotaţia BNR pentru următoarele 3 zile este 4,3533. Este cea mai mare valoare din ultimele 15 luni. Aprecierea record a monedei europene nu înseamnă doar rate şi chirii mai scumpe zilele astea, ci ne poate scumpi produsele accizabile, de la anul.

Accizele pentru acest an au fost stabilite la un curs de 4,26 de lei pentru un euro. Un nivel pe care moneda europeană îl depăşeşte constant din septembrie încoace. Acum a ajuns la 4,35 de lei.

Pentru populaţie, un curs mare înseamnă scumpirea carburanţilor, electricităţii, cafelei, ţigărilor şi a produselor de lux de la 1 ianuarie.

Tutunul şi cafeaua ar urma să se scumpească cu peste 2 procente. Un pachet de ţigări care costă acum 11,5 lei ar putea depăşi 12 lei. Iar un pachet de cafea de 250 de grame s-ar scumpi cu aproape trei bani. Carburanţii se vor scumpi cu patru bani pe litru. Iar factura de curent va creşte cu aproape doi lei. Pentru stat înseamnă încasări mai mari la buget cu două procente.

Anul trecut, s-au strâns aproape 16 de miliarde de lei. Anul acesta se estimează încasări de 18 miliarde. Iar, la anul, dacă accizele se stabilesc la un curs de 4,35 lei pentru un euro, bugetul ar primi aproape 19 miliarde.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close