Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu: Companiile nu vor vedea niciun ban de la FMI

Băsescu: Companiile nu vor vedea niciun ban de la FMI

Băsescu: Companiile nu vor vedea niciun ban de la FMI
Sursa foto: Traian Basescu
20 Mar 2009   •   14:40

Statul român nu este în dificultate. Nu statul apelează la credite, ci sectorul privat. Statul român are o datorie de 1,6 miliarde euro anul acesta. Problema noastră este datoria privată, a declarat preşedintele Traian Băsescu la Consiliul european de Primăvară de la Bruxelles.

Statul român nu va da niciun euro niciunei companii în urma împrumutului de la FMI. Însă, banii nu trebuie să se ducă toţi la stat.

"Vrem doar să creăm condiţii pentru a rămâne bani pe piaţă, nu să se colecteze tot la buegt". E nevoie de bani în economie, de lichiditate. Agenţii economici se duc la Ministerul Finanţelor pentru că nu mai rămân bani pe piaţă şi sunt nevoite să îi cumpere sau să îi împumute, a spus preşedintele.

Până nu se vor curăţa băncile de activele neperformante sau de creditele toxice sau creditele neperformante, injecţiile cu bani publici în sistemele bancare nu vor fi cel mai eficient lucru, a declarat şeful statului.

Vă pot spune că am reuşit să se faă referire şi la faptul că băncile subsidiare din ţări ale UE trebuie să nu aibă activitatea restricţionată de băncile mamă, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, finanţarea pentru proiectul Nabucco a fost stabilită, acesta fiind declarat proiect energetic prioritar. Proiectul va fi finanţat din circa cinci miliarde de euro care au rămas necheltuiţi şi care ar fi trebuit restituiţi statelor care au contribuit.

Şeful statului a precizat că va susţine o nouă conferinţă de presă la Bucureşti în care va oferi viziunea de ansamblu asupra subiectelor dezbătute la consiliu.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: banci rating Nabucco
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close