Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Baring Asset Management Londra, oferta Petrom vs. oferta OMV: Acţiunile Petrom sunt mai ieftine, dezavantajul lor faţă de OMV este lichiditatea

Baring Asset Management Londra, oferta Petrom vs. oferta OMV: Acţiunile Petrom sunt mai ieftine, dezavantajul lor faţă de OMV este lichiditatea

Baring Asset Management Londra, oferta Petrom vs. oferta OMV: Acţiunile Petrom sunt mai ieftine, dezavantajul lor faţă de OMV este lichiditatea
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Adrian Mirsanu    |    19 Mai 2011   •   22:10

Acţiunile Petrom ce vor fi oferite de stat la vanzare pe Bursă au avantajul că sunt mai ieftine decât titlurile OMV, în timp ce lichiditatea este un dezavantaj, însa cele două oferte nu se concurează reciproc pentru că se adresează unor clase de investitori diferiţi, spune Matthias Siller, investment manager EMEA Equities în cadrul Barings Asset Management, unul dintre cele mai respectate nume de către investitori la nivel global.

“Potenţialul de a investi în Petrom este diferit faţă de cel în OMV. Acţiunile OMV sunt targetate de către investitori mari, <>. Pe de altă parte, Petrom este preferat de către investitori de nişă, fonduri specializate…Sunt avantaje şi dezavantaje dacă facem o comparaţie între operaţiunea OMV de majorare de capital şi SPO (oferta secundară de acţiuni – n.r.) de la Petrom. Un dezavantaj pentru Petrom ar putea fi lichiditatea pentru că nu pot fi tranzacţionate suficient”, explică expertul pentru pieţe emergente al Barings.

“Dacă ne uitam în termeni de evaluare pe baza cashflow-ului generat de cele două companii, OMV arată mai rău decât Petrom. Însă, majorarea de capital de la OMV nu afectează SPO-ul Petrom şi nici invers pentru că în piaţă se adreseaza unor clase diferite de investitori”, mai spune Matthias Siller. El, de asemenea, exclude un interes în ceea ce priveşte titlurile Petrom venit din partea unor investitori strategici cum sunt companiile petroliere, din cauza pachetului de control de 51% deţinut de către OMV, care descurajează orice investiţie strategică.

Statul intenţionează să îşi reducă aproape la jumătate participaţia la Petrom, cea mai mare companie românească, prin vânzarea unui pachet de 9,84% din acţiuni din cele 20,6% cât are acum. Operaţiunea de vanzare a acţiunilor pe Bursa de la Bucureşti, unde este listată Petrom, este aşteptată să aducă în conturile statului minim 500 milioane de euro, bani care ar urma să fie folosiţi pentru a reduce deficitul la bugetul de stat.

Operaţiunea statului de vanzare de acţiuni Petrom pe Bursă va fi intermediată de către consorţiul format din banca de investiţii Renaissance Capital şi societatile de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital, care intenţionează să facă tranzacţia cel mai devreme în luna iulie.

Consorţiul condus de Renaissance Capital a câştigat licitaţia organizată de către statul român în faţa unor nume grele precum Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura sau ING şi UBS, pe motiv că au cerut cel mai mic comision de succes autorităţilor, de 0,325% din valoarea tranzacţiei.

Rezultatul licitaţiei pentru desemnarea consultantului care va intermedia SPO-ul Petrom a provocat însă nemulţumiri în rândul mai multor jucători de talie globală. Nici experţii Barings Asset Management nu văd cu ochi buni modul cum statul a organizat până acum procesul în cazul operaţiunii Petrom.

“Statul român a dezamăgit (în modul cum a condus procesul de SPO la Petrom – n.r)”, afirmă Matthias Siller.
Investitorii vor avea acum mai multe motive sa privească spre bursa de la Bucureşti, dupa ce ruşii de la Vimetco şi-au anunţat intenţia de a scoate la vanzare un pachet de 21% din acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina, operaţiune ce ar putea avea loc la finele lunii viitoare.

OMV, proprietarul Petrom, a declinat orice interes pentru acţiunile scoase la vânzare de statul român, în condiţiile în care poziţia de control în cadrul companiei, oferită de pachetul de 51%, nu s-ar modifica substanţial. Mai mult, austriecii au şi ei nevoie de bani pentru a-şi finanţa proaspetele achiziţii din Turcia şi Tunisia, a căror valoare cumulată este de circa 1,5 mld. euro. OMV a anunţat că va recurge la o majorare de capital de până la 900 mil. euro, operaţiune ce se va derula pe bursa de la Viena până la 6 iunie, o altă cale de a atrage fonduri proaspete fără însă să-şi mărească gradul de îndatorare fiind o emisiune de bonduri hybrid, a cărei valoare nu a fost precizată.

Numele Barings este legat şi de vânzarea Petrom în 2004 de către statul român către OMV, în condiţiile în care partea română a avut ca şi consultant în acel proces băncile de investiţii Credit Suisse First Boston şi ING Barings.

Baring Asset Management este o firmă internaţională de management a investiţiilor, care avea în administrare active de peste 51 mld. dolari la finele anului trecut. Barings este unul dintre pionierii industriei globale de profil, fiind la origine o bancă britanică de investitii fondată în 1762, care a intrat în colaps în 1995 datorită pierderilor de peste 1,3 mld. dolari provocate de operaţiunile cu derivative ale unui trader al bancii pe pieţele din Asia.

Ulterior, grupul financiar olandez ING a preluat banca Barings şi şi-a incorporat activele în cadrul subsidiarei ING Barings. ING Barings a fost alături de Credit First Boston unul dintre consultanţii statului român la privatizarea Petrom din 2004, privatizare al cărei castigator a fost grupul austriac OMV. Ulterior, ING a vândut pe bucăţi activele fostei bănci britanice de investiţii, prestigiosul brand Barings, vechi de peste două secole, fiind acum păstrat doar de către Barings Asset Management, aflată acum în portofoliul gigantului american MassMutual, care are active în administrare de peste 448 mld. dolari la nivel global.

×
Subiecte în articol: Petrom OMV
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close